Prípravy Brexitu stoja vládu viac ako 5 miliárd eur
06 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Vládne ministerstvá vynaložili viac ako päť miliárd eur na prípravy Spojeného kráľovstva na odchod z EÚ, informuje BBC.


Národný kontrolný úrad uviedol, že tento údaj zahŕňal výdavky na zamestnancov, externé poradenstvo a reklamu. Hovorca štátnej pokladnice uviedol, že vláda poskytla „všetky potrebné prostriedky“ na zabezpečenie toho, aby krajina bola pripravená na odchod z EÚ.

Vládna agentúra NAO vo svojej správe zdôraznila, že sa nevyjadruje k tomu, či výdavky predstavovali skutočnú finančnú hodnotu. Zdôraznila tiež, že údaje predstavujú „minimálnu odhadovanú úroveň výdavkov“ z dôvodu „obmedzení“ v údajoch poskytnutých ministerstvami.

V správe výdavkov sa zistilo, že ministerstvo vnútra, ministerstvo financií, colná správa a oddelenie životného prostredia vynaložili viac ako polovicu z päť miliárd eur na prípravy Brexitu.

Učiteľ v Británii dostal zákaz učiť po tom, ako okomentoval vagínu jednej zo žiačok
Britský učiteľ, ktorý priznal „hlúpy komentár“ o vagíne žiačky, dostal zákaz vykonávať učiteľskú funkciu, informuje BBC. Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Zo štátnej pokladnice bolo vynaložených najmenej 2,2 miliardy eur na personálne zabezpečenie. NAO uviedlo, že počet zamestnancov dosiahol vrchol v októbri 2019, keď na plánovaní Brexitu pracovalo 22 000 štátnych zamestnancov.

Náklady na reklamu, budovanie nových systémov a ďalšie služby predstavujú minimálne 1,7 miliardy eur vrátane výdavkov ako 325 miliónov eur na vyrovnanie dlhu EÚ a 79 miliónov eur na operáciu Brock, systém riadenia dopravy, ktorý sa má použiť v Kente.

Suma 2,2 miliardy eur tiež zahŕňa 53 miliónov eur vynaložených na vládnu kampaň „Pripravte sa na Brexit“. Začiatkom tohto roka NAO vyhlásilo, že „nie je jasné, či kampaň viedla k výrazne lepšej príprave verejnosti“. Odbornosť a externé poradenstvo stoja 330 miliónov eur, zatiaľ čo organizácie miestnej správy dostali 119 miliónov eur.

Vládne ministerstvá tiež vykázali straty v súvislosti s Brexitom vo výške 105 miliónov eur vrátane 57 miliónov eur vyplatených trajektovým spoločnostiam a 38 miliónov eur spoločnosti Eurotunnel.

Ukrajinský šachový šampión a jeho priateľka nájdení mŕtvi po otrávení rajským plynom
27-ročný ukrajinský šampión šachu a jeho priateľka (18) boli nájdení mŕtvi v byte v Moskve otrávení rajským plynom, informuje BBC. Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | Timotej Dudka