Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala verejnosť na pokojný a zodpovedný prístup
06 | 03 | 2020 I SITA

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová v súvislosti s prvým potvrdeným prípadom nákazy koronavírusom na Slovensku vyzvala verejnosť na pokojný a zodpovedný prístup.


„Ja osobne dôverujem tomu, že sa situáciu u nás ako aj celosvetovo podarí dostať pod kontrolu. Správajme sa zodpovedne, ale zároveň nepodliehajme strachu a panike. Pokojný, rozumný a zodpovedný prístup je to, čo teraz najviac potrebujeme,“ uviedla prezidentka. Zároveň apelovala na kompetentné orgány, aby urobili všetky potrebné opatrenia.

V Bratislave dnes hospitalizovali prvého pacienta s potvrdeným ochorením COVID-19 spôsobeným novým koronavírusom. Pacient má 52-rokov, hospitalizovaný je na Klinike infektológie v Univerzitnej nemocnici v Bratislave (UNB). Pochádza z obce Kostolište v okrese Malacky.

KORONAVÍRUS: Veľké obmedzenia na letiskách, hraniciach aj v nemocniciach!
Od pondelka (9. 3.) budú zakázané všetky prílety a odlety do Talianska zo všetkých slovenských medzinárodných letísk. Rovnako zakázané budú aj návštevy pacientov vo všetkých slovenských nemocniciach. Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | TASR


Pracoval vo fabrike vo Vysokej pri Morave. Pacient nemá cestovateľskú anamnézu, to znamená, že v predchádzajúcich dňoch necestoval do žiadnych krajín, kde sa koronavírus vyskytuje. Preto je pravdepodobné, že ide o sekundárny prenos, keďže jeho syn bol Benátkach.

Jeho manželku a syna sa podarilo stotožniť a boli prevezení na Kramáre, kde im odobrali vzorky, ktoré budú prednostne vyšetrené tak, aby sa vedelo identifikovať, či môže byť syn potenciálnym zdrojom nákazy.