KORONAVÍRUS: Veľké obmedzenia na letiskách, hraniciach aj v nemocniciach!
06 | 03 | 2020 I TASR

Od pondelka (9. 3.) budú zakázané všetky prílety a odlety do Talianska zo všetkých slovenských medzinárodných letísk. Rovnako zakázané budú aj návštevy pacientov vo všetkých slovenských nemocniciach.


Uviedol to dosluhujúci premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po piatkovom zasadnutí krízového štábu pre potvrdenú nákazu novým koronavírusom na Slovensku. Zároveň odporúča Konferencii biskupov Slovenska, aby zvážila obmedzenie bohoslužieb, na ktorých sa zúčastňuje väčšie množstvo ľudí.

Zakázané budú aj návštevy v domovoch sociálnych služieb, informovaní budú o tom podľa premiéra všetci zriaďovatelia. Zákaz návštev bude platiť vo všetkých väzniciach a v detských domovoch, uvádza Pellegrini. Podľa jeho slov Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydá zákaz exkurzií a zájazdov škôl mimo územia Slovenska.

Manželke a synovi muža s novým koronavírusom odobrali vzorky
Manželka a syn muža, u ktorého potvrdili ochorenie na nový koronavírus, boli prevezení do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch, kde im odobrali vzorky, či tiež nemajú ochorenie COVID-19. Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | TASR


Premiér odporúča Slovákom, aby zvážili účasť na športových a kultúrnych podujatiach či koncertoch. "Hoci máme len jeden prípad, ale čím skôr prijímeme adekvátne opatrenia a obmedzíme stretávanie ľudí na jednom mieste, tým lepšie," podotkol Pellegrini. Vyzval tiež Slovákov, aby zvážili, či odcestujú cez víkend do lyžiarskych stredísk v Rakúsku a Taliansku.

Zároveň odporúča zvážiť akékoľvek zahraničné pracovné cesty do zahraničia, nielen do krajín, kde sa nový koronavírus už potvrdil. „Odporúčam necestovať do žiadnej krajiny a letecky už vôbec nie,“ povedal premiér.
Na slovenských letiskách budú naďalej preventívne merať ľuďom teplotu. Na hraniciach s Rakúskom bude od piatkového popoludnia a cez víkend informačná kampaň, uvádza ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD).

Pred koronavírusom najlepšie ochráni umývanie rúk
Hygienu rúk ľudia často podceňujú, tvrdí epidemiologička Jana Skalová. Základom ochrany pred novým koronavírusom, spôsobujúcim ochorenie COVID-19, aj ďalšími vírusmi je podľa nej umývanie si rúk vodou a tekutým mydlom. Možno použiť aj dezinfekčný... Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | TASR


Na troch hraničných priechodoch smerujúcich z Rakúska na Slovensko, Berg, Kittsee a Jarovce, sa bude podľa ministerky spomaľovať doprava. Na hraničných priechodoch budú zastavovať autá a samaritáni a dobrovoľníci z Červeného kríža budú informovať posádku auta o tom, ako ďalej postupovať, ak sa u nich objavia známky nákazy koronavírusom. "Informačná kampaň začína od piatka od 16.00 h do polnoci. Potom v sobotu aj v nedeľu (7. a 8. 3.) do 6.00 h do polnoci," hovorí Saková.

Rezort vnútra oboznámi aj starostov a primátorov, aby informovali všetkých, ktorí organizujú nočný život cez víkendy, či obmedzia otváracie hodiny.

Ministerstvo obrany môže po naplnení nemocníc pre koronavírus na Lešti umiestniť 2000 pacientov
Prvý prípad nákazy novým koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, potvrdili na Slovensku v piatok. Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | TASR