Kiska možno skončí v politike nadobro. Volebný výsledok zasadil tvrdú ranu jeho sebavedomiu
06 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

To, že sa strana Za ľudí rozhodla vstúpiť do koaličných rokovaní ešte neznamená, že Andrej Kiska v politike neskončí úplne.


Podľa politického analytika Jána Baránka znamenalo dlhé váhanie s odpoveďou na ponuku týkajúcu sa vstupu do rokovaní o skladbe novej vlády zo strany exprezidenta Kisku to, že by rád zvýšil svoju cenu. „Veľkú rolu hrá pokorenie Kisku, lebo je bývalý prezident a politik, ktorý ešte nedávno skladal pomyselnú vládu a koalíciu, ktorý ignoroval Matoviča,“ doplnil pre Pravdu Baránek.


Volebné víťazstvo Igora Matoviča, ktorý svojim ziskom dokázal prevalcovať ostatné opozičné strany, bolo podľa Baránka tvrdou ranou pre Kiskovo sebavedomie. Jeho politické postavenie sa totiž zo dňa na deň zmenilo z bývalého prezidenta na predsedu najmenšieho poslaneckého klubu v parlamente.


Kiska si musí vybrať, čo je preňho menej ponižujúce. Či nechať sa riadiť Matovičom, alebo mu byť opozíciou,“ pokračuje vo svojej analýze Baránek.


AKTUÁLNE: Kiska stále nie je rozhodnutý, či pôjde do koalície
Líder strany Za ľudí na sociálnej sieti informuje, že o možnom vstupe do štvorkoalície ešte stále rozmýšľajú. Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | Peter Haluza

Ďalším výrazným problém v úvahách o ďalšom pôsobení Kisku v politike je prítomnosť Borisa v Kollára v novej vláde. Kiska by najradšej Kollára v koalícii nevidel, no aj napriek tomu sa rozhodol začať s koaličnými vyjednávaniami.


Ešte predtým, ako vôbec padlo rozhodnutie strany Za ľudí, Matovič celú situáciu posudzoval pragmaticky a vystúpil s tvrdením, že trucujúceho Kisku v koalícii nepotrebuje. „SaS, Sme rodina a my sme rozhodnutí do toho ísť. Ak bude niekto štvrtý trucovať, skôr budeme stáť pri tých, ktorí sa postavili od začiatku za plnenie sľubov, než za tými, ktorí trucujú,“ povedal ešte včera ráno líder OĽaNO.


Neskôr sa však predsedníctvo strany Za ľudí rozhodlo, že napokon do koaličných rokovaní vstúpi. Pre samotného predsedu strany však nie je všetko také jednoznačné, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.


Podľa politológa Jozefa Lenča má teraz Kiska na výber tri možnosti. Buď sa rozhodne pre niektorý z ministerských postov, podľa vyjadrení Igora Matoviča má totiž strana Za ľudí nárok na dve ministerstvá. Alebo sa z neho stane radový poslanec či z politiky odíde úplne.


Treba začať robiť, povedal Kiska a odišiel do Popradu
Lídri novej koalície zatiaľ ukázali len dvojtvárnosť a snahu odkrojiť si čo najväčší kus koláča sami pre seba. Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | Peter Haluza

Všetko je zatiaľ neisté pretože predsedníctvo strany pod vedením Andreja Kisku zatiaľ rozhodlo iba o vstúpení do koaličných rokovaní. „Strana Za ľudí a Andrej Kiska potrebujú čas na rozmyslenie si toho, že či má zmysel ísť do vládnej koalície, v ktorej budú najslabším článkom,“ interpretuje jednu z variant aktuálnej situácie Lenč.


Po koaličných rokovaniach bude totiž predsedníctvo strany Za ľudí musieť zasadnúť znova. Tentoraz sa bude musieť zhodnúť na tom, či súhlasí s vyrokovanými podmienkami a či strana do koalície napokon naozaj vstúpi.


Lenč zároveň dodáva, že v hre je stále aj scenár, podľa ktorého sa po vstupe strany do koalície môže Kiska z politiky stiahnuť nadobro. „Ak by sa tak stalo, tak by ma to neprekvapilo. Osobne skôr počítam s týmto variantom ako s variantom, že by Kiska bol súčasťou vlády či už v exekutíve, alebo v rámci parlamentu ako radový poslanec, alebo prípadný podpredseda Národnej rady,“ doplnil pre Pravdu Lenč.