Aj od Merkelovej ruky preč, je tu koronavírus (VIDEO)
03 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Niektorí politici sa dohodli, že si kvôli novému koronavírusu nebudú podávať ruky. Medicínski odborníci odporúčajú rovnakým spôsobom zabrániť šíreniu nákazy i verejnosti.


Nemecký minister zahraničných vecí Horst Seehofer odmietol v pondelok počas pracovného stretnutia ohľadom migrantov podať ruku Angele Merkelovej kvôli koronavírusu. Kancelárka to zobrala s humorom. „Bolo to správne,“ skonštatovala.

Angela Merkelová v reakcii na odmietnutie podania rúk:



Opatrenie ohľadom obmedzenia fyzického kontaktu Merkelová aplikovala už v piatok. Na konci príhovoru k skupine asi 400 podnikateľov povedala, že nebude nikomu z nich triasť rukou. Počet infikovaných stúpol v Nemecku na 165 prípadov.

Nemecko patrí medzi krajiny s najlepšími možným podmienkami na zvládnutie vírusu,“uviedla Merkelová niekoľko hodín potom, ako organizátori najväčšieho kongresu so zameraním na cestovný ruch v Berlíne tohtoročné podujatie s plánovanou účasťou 160-tisíc ľudí zrušili.

Súhlas s nepodávaní rúk počas epidémie koronavírusu vyjadrili aj zástupcovia Británie a Európskej únie (EÚ), ktorí pracujú na obchodnej dohode po brexite. Podľa hlavného vyjednávača za EÚ Michela Barniera, rokovania pokračujú v konštruktívnom duchu. V Bruseli v rámci opatrení umiestnili dezinfekčné prostriedky na ruky.

Vyhýbať sa fyzickému kontaktu pri stretnutí odporúčajú rovnako v niektorých ďalších krajinách. Napríklad francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran minulý piatok ľuďom odporučil nepodávať si ruky. V nedeľu to zdôraznil aj druhý najdôležitejší človek medicínskeho rezortu Jérôme Salomon, podľa neho je dôležité, aby verejnosť zabránila šíreniu vírusu rukami. Zároveň pripomenul jednoduché a efektívne kroky, ktoré môžu podniknúť. Okrem pravidelného umývania rúk je to napríklad používanie jednorazových vreckoviek, kýchanie do ohybu lakťa a obmedzenie cestovania... V krajine je aktuálne 191 nakazených.

Riziko šírenia koronavírusu v EÚ vzrástlo z mierneho na vysoké
Prvý prípad koronavírusu Sars-CoV-2 potvrdili v pondelok v Portugalsku. Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | TASR


Zákaz podávania rúk takisto zaviedli v britskom futbalovom klube Newcastle United. Manažér klubu Steve Bruce v piatok informoval, že rituál podania rúk počas ranného stretávania kvôli riziku infekcie obmedzili na radu lekára. V Spojenom kráľovstve evidujú celkovo 40 ľudí  s ochorením Covid-19.

Vyhýbať sa podaniu rúk odporúčajú i v Spojených štátoch amerických. Zákaz platí napríklad v Bostone, kde ho uplatňujú v podnikoch, mládežníckych futbalových kluboch či arcidiecéze. Vo viacerých častiach Ameriky okrem obmedzovania podávania rúk tiež rušia konferencie či obmedzujú cestovanie. V USA je zatiaľ 99 infikovaných.

Singapurská univerzita nedávno ponúkla alternatívy na pozdrav – napríklad vzájomné dotknutie sa nohou či lakťami, alebo len jednoduché mávanie.

Nový koronavírus sa už rozšíril takmer po celom svete. V Európe je stále najviac prípadov v Taliansku, ich počet stúpol už na 2036. Nasleduje Irán s 1501 nakazenými.

Ako sa možno pozdraviť miesto podania rúk:



 

Koronavírusu SARS-CoV-2 na celom svete podľahlo už viac ako 3000 ľudí
Počas víkendu o prvých smrteľných prípadoch informovali Spojené štáty i Austrália. Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | TASR