Vatikán sprístupnil archívy pápeža Pia XII.
02 | 03 | 2020 I TASR

Vatikán viac než 60 rokov po smrti pápeža Pia XII. v pondelok sprístupnil archívy z obdobia jeho pontifikátu (1939 - 1958), ktorý zahŕňal obdobie druhej svetovej vojny a holokaustu, ako aj začiatok studenej vojny. Informovala o tom agentúra DPA.


Talian Pius XII. (1876-1958) je podľa DPA kontroverznou postavou, pretože nikdy verejne neodsúdil nacistický režim. V centre záujmu výskumníkov bude preto najprv to, ako katolícka cirkev reagovala na holokaust a čo všetko vtedajší pápež vedel o prenasledovaní židov nacistami.

Niektoré židovské skupiny zastávajú názor, že Pius XII. zostal počas holokaustu ticho a nespravil dosť pre záchranu životov. Vatikán a ďalší ho obhajujú tým, že pápež využíval tichú diplomaciu a pričinil sa o to, aby kláštory a iné cirkevné inštitúcie ukrývali židov.

Wuhan uzavrie provizórnu nemocnicu. Nové prípady koronavírusu v Číne prudko klesajú
02 | 03 | 2020 | Mário Martinka


Prví bádatelia vstúpili do Vatikánskeho apoštolského archívu v pondelok ráno. Náboženský historik Hubert Wolf pôsobiaci na univerzite v nemeckom meste Münster pred vchodom do archívu uviedol: "Veríme, že tieto zdroje nám poskytnú odpoveď na kľúčové otázky."

Okrem apoštolského archívu sprístupnia dokumenty z daného obdobia aj ďalšie vatikánske inštitúcie, ako napríklad Kongregácia pre náuku viery a Kongregácia pre klérus.

Výskumníci chcú pomocou nových informácií zistiť aj to, akú úlohu zohrával Vatikán pri zjednotení Európy. Ako uvádza DPA, podnetné môžu byť aj zistenia o vzťahu katolíckej cirkvi k Moskve a k izraelskému štátu.

Pápež František avizoval sprístupnenie archívov Pia XII. v marci 2019. Podľa odborníkov bude skúmanie archívnych materiálov trvať niekoľko rokov.

Justin Bieber zdieľa romantický bozk s manželkou Hailey, pri príležitosti oslavy svojich 26.narodenín: „Ty si môj narodeninový darček“
Justin Bieber musel prekypovať pocimi lásky a šťastia, pri oslave svojich 26. narodenín. Popová hviezda v nedeľu zdielala fotografiu, na ktorej nežne bozkáva svoju ženu Hailey. Nechýbal ani romantický popis k fotografii „Ty si môj darček k... Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | Dominik Simon