Túžba nastoliť spravodlivosť a bojovať s korupciou zvíťazila, povedala Čaputová
02 | 03 | 2020 I SITA

Túžba nastoliť spravodlivosť a bojovať s korupciou zvíťazila. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom vyhlásení k parlamentným voľbám.


Podľa nej sú výsledky volieb obrazom toho, že Slovensko volá po zmene. Nová vláda by sa podľa nej však mala sústrediť aj na iné priority ako je starnutie populácie a klimatická zmena. Lídra hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča pozvala na stretnutie do Prezidentského paláca dnes o 14:00 hod.

„Ukázalo sa, že túžba nastoliť spravodlivosť a bojovať s korupciou v spoločnosti bola veľká a tejto túžbe zodpovedá výsledok volieb. Vo všetkých krajoch a vo väčšine okresov sme zvolil zmenu,“ povedala prezidentka a zagratulovala Matovičovi ku víťazstvu vo voľbách. Podľa nej má nová vláda historickú šancu obnoviť dôveru v štát a spravodlivosť. Pripomenula však, že to nie sú jediné témy, ktorými sa nová vláda bude zoberať. „Potrebujeme urobiť omnoho viac v oblasti školstva, starostlivosti o seniorov, boja s klimatickou krízou,“ zdôraznila.

I. Matovič sa stretol s B. Kollárom, chce štvorkoalíciu
Ministerské posty vraj budú riešiť na konci rokovaní. Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | TASR


Hlavu štátu potešila aj vyššia volebná účasť, upozornila na to, že vo voľbách je dôležitý každý jeden hlas. „Veľké skupiny obyvateľov Slovenska nebudú mať svoje zastúpenie v národnej rade. Verím, že si to dostatočne uvedomujú úspešné politické subjekty,“ povedala Čaputová.

Dnes o 14:00 hod sa prezidentka stretne s Igorom Matovičom, pretože podľa nej nie je dôvod na strácanie času. „Považujem za veľmi dôležité, aby sme pri formovaní novej vlády nestrácali čas, lebo krajina naliehavo potrebuje energickú a motivovanú výkonnú moc s novou legitimitou,“ dodala na záver.

Podľa oficiálnych výsledkov volieb by koalícia strán Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sloboda a solidarita (SaS) a Za ľudí mali 78 kresiel v parlamente. Matovič však chce vládnuť s ústavnou väčšinou, na čo potrebuje Kollárovou Sme rodina. S ňou by mala nová koalícia v parlamente väčšinu 95 kresiel.

Nehoda na D2 ochromila dopravu, zranili sa traja vodiči
Ranná nehoda na diaľnici D2 ochromila dopravu na niekoľko hodín. Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | SITA