V Česku sú traja ľudia nakazení novým koronavírusom
01 | 03 | 2020 I Marek Molnár

V Česku sú traja ľudia nakazení novým koronavírusom, pričom dvaja ležia v pražskej Nemocnici Na Bulovce a jeden v Ústí nad Labem. Na tlačovom brífingu informáciu potvrdil aj minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Informuje portál ČT24.


Všetci pacienti sú izolovaní na infekčných oddeleniach. Priebeh ochorenia u nich podľa ministra nie je mimoriadne závažný. "Cítia sa veľmi dobre," potvrdila primárka Hana Roháčová v Nemocnice Na Bulovce.

Jeden prípad Na Bulovce je muž českej národnosti, ročník 1952, ktorý sa zrejme nakazil na talianskej univerzite v Udine, kde bol na konferencii. "Po návrate z konferencie sa zistilo, že u jedného z jeho talianskych kolegov bol potvrdený COVID-19. Z toho dôvodu došlo k vyšetreniu aj u daného pána, pričom tento test bol nakoniec pozitívny," priblížil minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Vo Viedni sú ďalší štyria nakazení koronavírusom, dvaja z nich sú Nemci
Zdravotníci vo Viedni potvrdili prítomnosť nového druhu koronavírusu u ďalších štyroch pacientov, čím celkový počet nakazených v Rakúsku stúpol na 14. Oznámil to v nedeľu osobitný štáb rakúskeho ministerstva vnútra, ktorého údaje prevzala tlačová... Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | TASR


Druhý prípad Na Bulovce je žena zo Spojených štátov amerických, ročník 1999, ktorá študuje v Miláne.

"Navštívila Prahu ako turistka, pričom sa jej zhoršil stav. Bola vyšetrená na urgentnom príjme a všetko prebehlo tak ako malo - bolo s ňou zaobchádzané ako s potenciálne infikovanou, takže všetci zdravotníci mali ochranné pomôcky," opísal minister.

Tretí prípad sa nachádza v Masarykovej nemocnici v Ústí nad Labem. Je to pacient českej národnosti, ročník 1976, ktorý bol na lyžiarskej dovolenke v Taliansku v severnej časti Benátska, teda v rizikovom regióne. "Cestoval autom so svojou rodinou, s manželkou a štyrmi deťmi. Jeho rodina je teraz v domácej karanténe, ale bez príznakov," priblížil minister s tým, že budú ďalej testovaní.

Americké vojenské základne v Južnej Kórei boli uzatvorené, aby sa zabránilo šíreniu nového koronavírusu
Najväčšie vojenské základne USA v zahraničí boli uzavreté po tom, čo bol jeden z amerických vojakov pozitívny na smrtiaci koronavírus v Južnej Kórei, ktorá je druhou najviac zasiahnutou krajinou po Číne. Informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Marek Molnár