Malajzijský kráľ vymenoval nového premiéra, Mahathir tvrdí že bol „podvedený“
01 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Mahathir Mohamad vyhlasoval že má väčšinovú podporu aby sa stal premiérom len týždeň po odstúpení z funkcie. Vyzval na mimoriadne zasadnutie parlamentu. Bývalý malajský minister vnútra Muhyiddun Yassin sa v nedeľu po menovaní malajzijským kráľom stal premiérom Malajzie. Bola to reakcia na rezignáciu Mahathira Mohamada ktorý nechal celú krajinu týždeň v neistote. Informuje DW.


Mahathir povedal, že bude požadovať naliehavé parlamentné zasadnutie s cieľom určiť, kto má väčšinovú podporu. „Na mojej zrade sa najviac podielal Muhyiddin,“ povedal. Mahathir slávnostne bojkotoval prísahu, ale pred hodinou usporiadal tlačovú konferenciu, ktorú sprevádzali jeho priaznivci. Malajzijský palác oznámil, že kráľ Sultán Abdullah Sultán Ahmad Šáh verí, že Muhyiddin mal podporu väčšiny zákonodarcov. Mahathir však trval na tom, že mal podporu najmenej 114 z 222 zákonodarcov.

Malajzijská kráľovská hodnosť je zväčša ceremoniálna, môže však vymenovať predsedu vlády, ktorý pravdepodobne ovládne väčšinu. Muhyiddin začal svoju politickú kariéru v sedemdesiatych rokoch v Spojenej malajskej národnej organizácii (UMNO). Pôsobil ako podpredseda vlády za Najiba Razaka, ktorý bol kvôli škandálu 1MDB odvolaný z funkcie. Potom opustil UNMO a spojil svoje sily s Mahathirom v rámci koalície Pakatan Harapan, ktorá sa v roku 2018 dostala k moci.

Súčasťou tejto aliancie bol aj Anwar Ibrahim. Mahathir prerušil spojenectvo s Anwarom, ktorý minulý týždeň rezignoval. Navrhol zjednotenú vládu, ktorá by mu poskytla viac právomocí. Anwar a Muhyiddin sa pokúsili upevniť si moc, pričom druhá strana získala pozíciu predsedu vlády. V sobotu sa síce Mahathir a Anwar stretli, ale kráľ oznámil, že novým vodcom krajiny je Muhyiddin. V sobotu večer sa zišlo okolo 200 demonštrantov, aby vyjadrili svoj nesúhlas proti rozhodnutiu kráľa. "Ak sa nič nezmení, budeme svedkami toho ako sa stane predsedom vlády muž ktorý nemá väčšinovú podporu," uviedol Maháthír.

Malajzia poslala späť tony plastového odpadu do bohatých krajín z odkazom, že nebude ich „skládka odpadu“.
Malajzia poslala späť 150 prepravných kontajnerov s plastovým odpadom do bohatých krajín vrátane Spojených štátov, Spojeného kráľovstva, Francúzska a Kanady a zdôraznila, že nebude „svetová skládka odpadu“. Informovala CNN. Čítať ďalej
22 | 01 | 2020 | Dominik Simon