Švajčiarsko podalo trestné oznámenie v kauze špionáže americkej CIA a nemeckej BND
01 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Švajčiarsko podalo trestné oznámenie proti neznámym páchateľom kvôli prípadu zneužitia šifrovacích zariadení spoločnosti Crypto, do ktorého bola zapletená americká Ústredná spravodajská služba (CIA) s nemeckou Spolkovú spravodajskou službou (BND). Informuje Reuters.


Túto informáciu zverejnila švajčiarska prokuratúra v neďeľu. Nemecká televízia ZDF, americký denník The Washington Post a švajčiarska televízia SRF spoločne zistili, že CIA v spolupráci s BND ovládli spoločnosť Crypto a vďaka tomu po dlhé desaťročia odpočúvali tajnú komunikáciu nielen rivalských krajín, ale aj spriatelených štátov.




Trestné oznámenie, ktoré podal odbor ekonomických záležitostí pri švajčiarskom ministerstve hospodárstva, je vedené proti neznámym páchateľom a jeho podstatou je možné porušenie vývozných opatrení súvisiacich s exportom šifrovacích zariadení.


Novinári tento mesiac zverejnili rozsiahla zistenie, že Američania s Nemcami tajne upravovali šifrovacie stroje švajčiarskej spoločnosti, čo im otvorilo cestu k rozsiahlemu odpočúvaniu cudzích vlád. CIA nazvala túto operáciu "Minerva" po rímskej bohyni múdrosti, BND ju označovala ako "Rubikon", čo je rieka v Taliansku.

Muža v Londýne dobodali len 15 minút po opustení svojho prvého novorodeného dieťaťa
„Čerstvý“ otec bol na ceste do práce na nočnú smenu, keď ho ubodali k smrti len 15 minút po opustení svojho novonarodeného dieťaťa, uviedla polícia. Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


V dôsledku utajeného vlastníctva spoločnosti Crypto mali Američania s Nemcami možnosť upravovať výrobky firmy, a tak odpočúvať komunikáciu viac ako 130 vlád a tajných služieb. Zásadnou nevýhodou špionážneho programu CIA a BND bola skutočnosť, že hlavný americkí súpery, teda Sovietsky zväz a Čína, prístroje spoločnosti Crypto nikdy nepoužívali.

BND sa z operácie stiahla na začiatku 90. rokov minulého storočia, keď vyhodnotila riziko prezradenia ako príliš veľké. CIA následne podľa The Washington Post nemecký podiel odkúpila a v projekte pokračovala až do roku 2018, kedy sa z firmy tiež stiahla. Spoločnosť bola následne zlikvidovaná a na jej základoch vznikli dve nástupnícke firmy - Cyon Security a Crypto International.

Po zverejnení práce novinárov ZDF, The Washington Post a SRF švajčiarska vláda oznámila, že väzby Crypta na CIA a BND preverí. Denník The Washington Post vtedy označil načasovanie takéhoto rozhodnutia za udivujúce, pretože dokumenty oboch tajných služieb naznačujú, že Švajčiari o vlastníckej štruktúre vedeli niekoľko desaťročí.

„Nie večnému Putinovi!“ Tisíce rusov si uctilo pamiatku Putinoveho kritika Borisa Nemcova
Tisíce ľudí odišli do ulíc hlavného mesta Ruska päť rokov od zavraždenia vodcu opozície Borisa Nemcova. Informuje BBC. Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Timotej Dudka