Luxembursko je prvou krajinou na svete, ktorá zavedie bezplatnú verejnú dopravu
29 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Luxembursko je najbohatšou krajinou Európy, v ktorej je auto prevládajúcim dopravným prostriedkom. V nedeľu sa však stane prvou na svete, ktorá zavedie bezplatnú verejnú dopravu. Informuje euronews.


Mestá, ktoré zaviedli takéto opatrenia už existujú. Napríklad hlavné mesto Estónska, Tallinn. Luxembursko je však zatiaľ jediná krajina v ktorej bude verejná doprava zdarma na celom území. Bude sa to vzťahovať na všetky električky, vlaky a autobusy a na rozdiel od hlavného mesta Estónska bude k dispozícii turistom aj obyvateľom. „Zavedenie bezplatnej verejnej dopravy je dôležitým sociálnym opatrením,“ uviedol luxemburský minister pre mobilitu François Bausch.



 

Približne 47% služobných ciest sa vykonáva v Luxembursku autom a krajina je známa častými dopravnými zápchami. Autobusy sa používajú iba na 32% ciest do práce, vlaková doprava na 19%. Pre porovnanie, v Paríži používa takmer 70% pracovníkov verejnú dopravu. „Už roky sme investovali do výstavby ciest,“ uviedla Blanche Weber, prezidentka luxemburského ekologického hnutia. „Vláda vyvíja úsilie, ale z hľadiska rozvoja verejnej dopravy tu máme veľké medzery.“ Prvá časť električkovej trate bola otvorená na konci roku 2017, práce na prepojení južnej časti hlavného mesta a letiska na severe momentálne prebiehajú.

Luxembursko sa stane prvým štátom na svete s bezplatnou verejnou dopravou
22 | 01 | 2019 | TASR