Tureckí vojaci boli s „teroristickými skupinami“, keď ich zasiahla sýrska armáda, tvrdí ruské ministerstvo obrany
28 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Turecké jednotky boli v blízkosti džihádistických militantov v provincii Idlib, keď na nich vo štvrtok sýrska armáda zaútočila, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Informuje portál RT.


K leteckému útoku v oblasti Behun došlo, keď sýrska armáda odvracala rozsiahlu ofenzívu teroristickou skupinou Hayat Tahrir al-Šám (HTS), odnož Al-Káidy v Sýrii, vyhlásilo v piatok ruské ministerstvo.

Ministerstvo obrany uviedlo, že ruské zmierovacie stredisko pre Sýriu je v neustálom kontakte s Ankarou, pričom „pravidelne“ žiada a dostáva informácie o mieste pobytu tureckých vojsk. Podľa údajov, ktoré poskytlo Turecko, ich vojaci neboli v oblasti Behun, keď tam sýrska armáda uskutočnila nálet proti teroristom.

Tureckí úradníci reagovali zaútočením na sýrske cesty  Viceprezident Fuat Oktay varoval, že sýrsky „režim zaplatí za tento zradný útok vysokou cenou“.

Nie je to prvýkrát, čo Rusko obvinilo Ankaru, že riadne neinformovala sýrsku vládu o pohybe tureckej armády v „deeskalačnej zóne“ Idlibu. Začiatkom tohto mesiaca bolo zabitých šesť tureckých vojakov, keď sa ich konvoj dostal pod paľbu západne od Saraqibu. Vtedy taktiež Turecko nikoho neinformovalo o pohybe svojich jednotiek.

Nálet sýrskych síl usmrtil 29 tureckých vojakov, Ankara začala s odvetou
Dvadsaťdeväť tureckých vojakov zahynulo vo štvrtok počas leteckého útoku sýrskych vládnych síl v provincii Idlib na severozápade Sýrie. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR