Šírenie koronavírusu si môžete pozrieť na interaktívnej mape
28 | 02 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Poistencom, ktorí sa zaujímajú o ošetrovné na dieťa, resp. blízkeho príbuzného po návrate z rizikových oblastí nákazy koronavírusom, môže vzniknúť nárok na túto dávku po splnení podmienok na jej priznanie.


83 704 potvrdených prípadov infikovaných ľudí koronavírusom a 2 859 mŕtvych. Taký bol aktuálny stav v piatok okolo poludnia, ukazuje interaktívna mapa, ktorá sleduje šírenie vírusu vo svete.

Prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 oznámila v piatok aj Litva. Ide o ženu, ktorá sa tento týždeň vrátila zo severotalianskeho mesta Verona. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšiu vládu.

V Európskej únii prípady nákazy potvrdili okrem iného vo Francúzku, Nemecku, Rakúsku, Španielsku, Chorvátsku, Belgicku, Švédsku, Fínsku, Británii a Grécku.

"Bude zriadený trvalý krízový štáb pre zvládnutie možnej epidémie koronavírusu", vyhlásil Pellegrini
Na Slovensku bude zriadený trvalý krízový štáb, ktorý sa bude venovať otázke zvládnutia možnej epidémie koronavírusu. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | SITA

Nárok na ošetrovné

Poistencom, ktorí sa zaujímajú o ošetrovné na dieťa, resp. blízkeho príbuzného po návrate z rizikových oblastí nákazy koronavírusom, môže vzniknúť nárok na túto dávku po splnení podmienok na jej priznanie. "Sociálna poisťovňa im odporúča najskôr telefonicky kontaktovať ošetrujúceho lekára a riadiť sa pri ďalšom postupe jeho pokynmi, resp. pokynmi Úradu verejného zdravotníctva SR a jeho regionálnych pobočiek," informoval v tlačovej správe hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ak je regionálnym úradom verejného zdravotníctva nariadená karanténa dieťaťa do 10 rokov veku, ošetrujúci lekár potvrdí potrebu osobnej a celodennej starostlivosti. V prípade, že je nariadené karanténne opatrenie dospelej osobe, lekár ju uzná za dočasne práceneschopnú pre nariadenie karantény. "Ak je už dieťa, resp. blízky príbuzný chorý, hoci vírus ešte nebol potvrdený, treba postupovať tak ako pri každom inom ochorení – teda kontaktovať lekára, ktorý posúdi a potvrdí potrebu celodenného opatrovania a riadiť sa jeho pokynmi," uviedol Višváder.

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje na poplašné správy v súvislosti s koronavírusom
Śírenie poplašnej správy sa považuje za trestný čin. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | TASR