Odborníci navrhujú, aby deti chodili na ZŠ až 10 rokov
28 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Nie osem, ani deväť, ale až desať rokov na základných školách odporúčajú odborníci. Na stredných školách navrhujú zaviesť prvý rok spoločného všeobecného štúdia.


Návrhy iniciatívy "To dá rozum" zverejnili netky.sk. Analytici tvrdia, že Slovensko potrebuje nový model vzdelávania, ktorý skvalitní školstvo. Zmeny navrhujú pre materské, základné aj vysoké školy a tiež pre vedecké a umelecké činnosti na univerzitách. Desiaty ročník na ZŠ by mal byť dobrovoľný - mohol by pomôcť niektorým žiakom úspešne ukončiť základnú školu a zvoliť si smer ďalšieho vzdelávania podľa svojich schopností a záujmov.



"Keďže jednotlivé odporúčania na seba úzko nadväzujú, nedajú sa realizovať len vo forme ‚kozmetických‘ úprav existujúceho systému,“ uviedla riaditeľka iniciatívy To dá rozum Renáta Hall. Jadrom zmien je podľa odborníkov nový model vzdelávania, ktorý by mal byť otvorený, priestupný a flexibilný.

"Dôležité je garantovať všetkým deťom od troch rokov účasť na tomto programe a vytvoriť silnú sieť poskytovateľov včasnej podpory pre rodiny a deti so zdravotným a sociálnym znevýhodnením už od narodenia,” uviedla Hall.

Za záškoláctvo detí hrozí ich matke až päťročné väzenie
Policajný vyšetrovateľ z Partizánskeho obvinil 32-ročnú ženu z okresu Partizánske z prečinu ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Čítať ďalej
09 | 01 | 2020 | SITA