Koronavírus: Ženeva zrušila autosalón, na Slovensku budú policajti zastavovať autá
28 | 02 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Paniku vyrobili tento týždeň na niektorých miestach v Čechách, keď obchody zaznamenali zvýšený záujem o ryžu, cestoviny a ďalšie trvanlivé potraviny. Na odbyt išli aj lieky a vitamíny na podporu imunity.


Nové preventívne opatrenia v piatok ohlásilo aj Švajčiarsko, ktoré zakázalo všetky verejné aj súkromné podujatia s účasťou viac ako tisíc ľudí. Zákaz platí prinajmenšom do 15. marca a dotkne sa napríklad výročného Medzinárodného autosalónu v Ženeve.

Ako vláda oznámila, pre podujatie pre menej ako tisíc ľudí musia organizátori "v spolupráci s príslušnými kantonálnymi orgánmi vykonať zhodnotenie rizika s cieľom rozhodnúť, či sa udalosť môže konať“. Nový koronavírus vo Švajčiarsku potvrdili u 15 ľudí.
Kontroly na slovenských hraniciach

Policajti budú od piatkového večera (18.00 h) zastavovať na hraničných priechodoch vozidlá, ktoré sa vracajú z krajín, kde sa potvrdil COVID-19 známy ako koronavírus. Ide o informačnú kampaň, aby občania vedeli, ako postupovať v prípade zistenia podozrenia nákazy. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová.

Šírenie koronavírusu si môžete pozrieť na interaktívnej mape
Poistencom, ktorí sa zaujímajú o ošetrovné na dieťa, resp. blízkeho príbuzného po návrate z rizikových oblastí nákazy koronavírusom, môže vzniknúť nárok na túto dávku po splnení podmienok na jej priznanie. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


„Nie je dôvod na šírenie paniky, v prípade potreby sme pripravení prijať potrebné opatrenia,“ uviedla Bárdyová. Policajti budú vodičom rozdávať letáky v spolupráci s Červeným krížom, ktoré ozrejmia, ako sa v prípade podozrenia správať. Informačná kampaň potrvá do pondelka (2.3.), keď bude opätovne zasadať štáb, ktorý rozhodne o ďalšom postupe.

Koronavírus nebol do piatka na Slovensku potvrdený. Aktuálne je negatívnych 127 vzoriek.
Výnimočný stav na ostrove Hokkaido

Pre rýchle šírenie nového koronavírusu vyhlásili na japonskom ostrove Hokkaido výnimočný stav. Ten bude podľa tamojšieho guvernéra trvať do polovice marca. Informuje o tom tlačová agentúra AP s tým, že guvernér tiež vyzval obyvateľov, aby cez víkend zostali doma, pretože je to kritické obdobie pre udržanie situácie pred zhoršením. Počet prípadov nákazy ochorením COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, na ostrove v ostatných dňoch rapídne stúpol na 63.

"Bude zriadený trvalý krízový štáb pre zvládnutie možnej epidémie koronavírusu", vyhlásil Pellegrini
Na Slovensku bude zriadený trvalý krízový štáb, ktorý sa bude venovať otázke zvládnutia možnej epidémie koronavírusu. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | SITA

Česi robia paniku

Paniku vyrobili tento týždeň na niektorých miestach v Čechách, keď obchody zaznamenali zvýšený záujem o ryžu, cestoviny a ďalšie trvanlivé potraviny. Na odbyt išli aj lieky a vitamíny na podporu imunity.

Viac sa nakupovali aj balené vody, plienky a detské výživy. V Prahe dokonca uvažovali o obmedzení predaja množství potravin na osobu, zásoby v obchodoch sú zatiaľ ale stále dostatočné.