Koronavírus by bez kontroly mohol infikovať až 60 percent svetovej populácie
27 | 02 | 2020 I Jaroslav Fabok

Britský denník The Guardian priniesol informácie, podľa ktorých by za istých okolností mohol koronavírus zasiahnuť viac ako polovicu svetovej populácie.


Počet nakazených koronavírusom sa od druhej polovice januára vyšplhal na približne 43-tisíc, z toho viac ako 42-tisíc sa nachádza v Číne. Vírusu doposiaľ podľahlo viac ako 1000 Číňanov. Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), Tadres Adhanom Ghebreyesus, však nedávno varoval, že spomínané štatistiky môžu byť v skutočnosti len špičkou ľadovca a nakazených, o ktorých sa zatiaľ nič nevie, môže byť oveľa viac.


Situácia však v skutočnosti môže byť ešte horšia ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Gabriel Leung, predseda odboru verejného zdravotníctva na Hongkonskej univerzite tvrdí, že prvoradým cieľom je v tomto prípade zistiť „veľkosť a tvar“ tohto pomysleného ľadovca. Podľa odborníkov by totiž každá nakazená osoba mohla vírus preniesť na približne 2,5 ďalších ľudí. Ak by sa vírus skutočne šíril takýmto tempom, dokázal by infikovať približne 60 až 80 percent globálnej populácie.


Leung pre denník The Guardian potvrdil, že by išlo o obrovské čísla a to aj v prípade, ak sa miera úmrtnosti, tak ako doposiaľ, bude pohybovať na úrovni jedného percenta. Napriek tomu, že jeden z modelov šírenia vírusu hovorí o tom, že nakazených by  časom mohlo byť až 60 či 80 percent populácie, pravdepodobnejšie je, že sa koronavírus bude šíriť po vlnách. „Vírus môže zmeniť svoju letalitu (úmrtnosť), pretože mu určite nepomôže, ak zabije všetkých, ktorí sa mu dostanú do cesty, pretože umrie spolu s nimi,“ dopĺňa Leung.


Potrebné je teda podľa neho pristúpiť k efektívnejším opatreniam, ktoré by šírenie vírusu dokázali zastaviť. Podľa portálu Dailymail sa v tejto súvislosti objavili špekulácie , že Čína neuvádza presné informácie o počte nakazených koronavírusom a taktiež o počte tých, ktorí mu podľahli. To v konečnom dôsledku sťažuje situáciu pri zisťovaní skutočnej miery infekčnosti vírusu a znemožňuje nachádzanie efektívnych prostriedkov na potláčanie jeho šírenia.


Koronavírus Covid-19 stráca silu! Tempo šírenia nákazy spomaľuje
Čína dnes oznámila, že na svojom území v utorok zaznamenala najmenej nových prípadov nákazy koronavírusom Covid-19 od konca januára. Podľa agentúry Reuters to dáva väčšiu dôveryhodnosť odhadu čínskeho experta v oblasti zdravotníctva, ktorý... Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | Žaneta Hurbanová