Austrália potvrdila pravosť dokumentov týkajúcich sa prípadu MH17
27 | 02 | 2020 I Jaroslav Fabok

Austrálska polícia potvrdila, že niektoré dokumenty, o ktorých v prípade MH17 informovala platforma Bonanza Media, sú autentické. Správu zverejnil portál ilawjournals.com.


Je potrebné poznamenať, že tieto dokumenty sú súčasťou správy Federálnej polície, vydanej v súvislosti s prebiehajúcim vyšetrovaním. Holandskí prokurátori sa zároveň odmietli vyjadriť k ich pravosti.


Jeden z uniknutých dokumentov obsahuje prepis rozhovoru nezávislého nemeckého novinára Billyho Sixa so zástupcami austrálskych represívnych zložiek. Rozhovor sa týkal svedkov, ktorí mali v deň havárie spozorovať prítomnosť ukrajinských stíhačiek.


V ďalšom dokumente sa uvádza, že takmer rok po tragédii austrálski odborníci s orezanými neoriginálnymi snímkami, ktoré, ako sa nakoniec ukázalo, boli upravené.


V treťom dokumente holandská spravodajská služba dospela k záveru, že nemá informácie o umiestnení žiadnych systémov protivzdušnej obrany Buk blízko miesta havárie MH17.


Posledným štvrtým uniknutým dokumentom je prepis rozhovorov medzi holandskou políciou a nemenovaným svedkom, ktorý tvrdí, že niekoľko minút pred pádom Boeingu 777 boli v inkriminovanej oblasti dve ukrajinské stíhačky.


Let MH17 spoločnosti Malaysia Airlines, prepravujúci cestujúcich z Amsterdamu do Kuala Lumpur, sa zrútil 17. januára 2014 v Doneckej oblasti. Pri nešťastí zahynulo 298 ľudí, ktorí pochádzali z desiatich krajín.


Kyjev neuzatvoril letecký priestor nad Donbasom ani napriek aktívnym bojom v oblasti. Po havárii obvinili ukrajinské štátne orgány bojové milície, pričom však uviedli, že tieto nevlastnili zbrane, ktoré by boli schopné lietadlo letiace v takej výške zostreliť.


Na vyšetrenie príčin a okolností havárie lietadla bol následne vytvorený spoločný vyšetrovací tím. Jeho členmi sú zástupcovia Austrálie, Belgicka, Malajzie, Holandska a Ukrajiny. Ruská strana pritom opakovane vyjadrovala nedôveru k výsledkom, ku ktorým vyšetrovací tím dospel.


V júni 2019 vyšetrovatelia oznámili mená štyroch podozrivých, ktorí mali mať na svedomí pád lietadla. Medzi nimi sa nachádzajú rusi Igor Girkin, Sergey Dubinsky a Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Kharchenko.