Zelenskyj oznámil, že 26. február sa stane "Dňom odporu proti okupácii Krymu"
26 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu oznámil, že 26. február sa stane každoročným ukrajinským "Dňom odporu proti okupácii Krymu".


Podľa agentúry AFP Zelenskyj na fóre s názvom "Vek Krymu" povedal, že "existujú pojmy, ktoré nepotrebujú dôkaz: týždeň má sedem dní, Zem je guľatá a Krym je Ukrajina".

"Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme ukončili vojnu v Donbase," zdôraznil Zelenskyj a dodal: "To neznamená, že Krym už nie je na programe, alebo že sa môže stať cenou za mier."

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyjadril "kategorický" nesúhlas Ruska so Zelenského oznámením.

Turecká armáda z Idlibu neustúpi, varuje Erdogan
Turecký vodca zopakoval svoj postoj voči Sýrii, pričom vylúčil ustúpenie z Idlibu, kde jeho sily bojujú proti povstalcom. Dal tiež Damasku čas na ústup z tureckých pozorovacích miest. Informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 02 | 2020 | Marek Molnár


AFP pripomenula, že 26. februára 2014 sa tisíce Krymčanov zhromaždili v regionálnom hlavnom meste Simferopol a protestovali proti akémukoľvek odtrhnutiu polostrova od Ukrajiny.

Ozbrojení muži bez označenia sa objavili na ukrajinskom Kryme niekoľko dní pred týmto protestom, obkľúčili ukrajinské vojenské základne a prevzali pod kontrolu vládne budovy. Moskva neskôr potvrdila, že takzvaní "zelení mužíčkovia" boli príslušníci ruských špeciálnych jednotiek.

Po tom, čo Rusko obsadilo Krym, zorganizovalo tam referendum o sebaurčení. Väčšina obyvateľstva sa v ňom vyslovila za pripojenie Krymu k Ruskej federácii. Dňa 18. marca 2014 bola v Kremli podpísaná zmluva o prijatí Krymu a Sevastopola do Ruska. Západné krajiny však anexiu Krymu neuznali a na Rusko uvalili sankcie. Ukrajinské vedenie oficiálne označuje Krym ako dočasne okupované územie.

Koronavírus nepredstavuje dôvod na paniku, prehlásila eurokomisárka pre zdravie
Šírenie nákazy koronavírusom v Európe je znepokojujúce, ale nie je dôvodom na paniku. Vyhlásila to v stredu v Ríme eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová, píše agentúra AFP. Čítať ďalej
26 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Predstavitelia Kremľa pripojenie Krymu k Ruskej federácii obhajujú odvolávaním sa na niektoré ustanovenia Charty OSN, právo národov na sebaurčenie a rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora v holandskom Haagu o tom, že deklarácia nezávislosti Kosova neporušila medzinárodné právo.

V rámci bývalého Sovietskeho zväzu bol Krym súčasťou Ruska do roku 1954, keď ho vtedajší prvý tajomník Komunistickej strany ZSSR Nikita Chruščov v rozpore s ústavnými normami pridelil pod ukrajinskú jurisdikciu ako dar. Krym zostal súčasťou Ukrajiny aj po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Ozbrojený konflikt na Ukrajine vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste proruských nálad na východe krajiny. V niektorých častiach tamojšej Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásili proruskí separatisti vlastné "ľudové" republiky, čo však Kyjev ani medzinárodné spoločenstvo neuznali. Boje v Donbase si odvtedy vyžiadali už viac ako 13.000 životov.

Pri násilných demonštráciách v Indii zomrelo už 20 ľudí. Polícia začala používať drony na identifikáciu páchateľov (VIDEO+FOTO)
Indické orgány činné v trestnom konaní začali používať drony na identifikáciu páchateľov zapojených do pokračujúcich násilných demonštráciách, pri ktorých podľa správ z médií zomrelo už najmenej 20 ľudí. Informuje portál... Čítať ďalej
26 | 02 | 2020 | Marek Molnár