Deťom zo Spojeného kráľovstva zakázali pri futbalovom tréningu hlavičkovať
25 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Počas futbalových tréningov bude deťom mladším ako 12 rokov v Anglicku, Škótsku a Severnom Írsku prikázané, aby nehlavičkovali z loptou. Štúdia ukázala, že bývalí futbalisti s väčšou pravdepodobnosťou umierajú na demenciu. Informuje portál DW.


Futbaloví šéfovia v Anglicku, Škótsku a Severnom Írsku v pondelok oznámili zákaz hlavičkovania pre deti, ktoré sa počas futbalového tréningu pohybujú na ihrisku. Tieto tri futbalové asociácie zmenili svoj postup v otázke zručností, po zverejnení štúdiš, ktorá ukázala, že bývalí futbalisti mali 3,5-krát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na neurodegeneratívne ochorenia.

Toto rozhodnutie sa bude týkať detí základných škôl do 12 rokov a odporúča pokračovať v tomto prístupe odbornej prípravy aj u starších detí vo veku od 12 do 16 rokov. Vzhľadom na malý počet hlavičiek počas futbalových zápasov sa zákaz na ňe vzťahovať nebude. Výkonný riaditeľ anglického FA Mark Bullingham povedal:

„Toto aktualizované usmernenie k príprave je vývojom našich súčasných usmernení a pomôže trénerom a učiteľom znížiť a odstrániť opakujúce sa a zbytočné odrážanie futbalovej lopty hlavou u mládeže.“

Združenia uviedli, že lekársky výbor svetového riadiaceho orgánu UEFA bude pravdepodobne koncom tohto roka pripravovať celoeurópske usmernenie. Spojené štáty tiež zakázali deťom vo veku 10 a menej rokov hlavičkovať.

Americký zákaz už existuje


Štúdia, ktorú viedla univerzita v Glasgowe, zistila, že bývalí profesionálni hráči s menšou pravdepodobnosťou zomrú na bežné príčiny, ako sú srdcové choroby a rakovina, v porovnaní s bežnou populáciou, ale je pravdepodobnejšie, že zomrú na demenciu. Vedci neuviedli, že príčinou je hlavičkovanie lopty, ale rozhodnutie o aktualizácii usmernení bolo prijaté s cieľom „zmierniť potenciálne riziká“, uviedla vo vyhlásení futbalová asociácia FA.

Výkonný riaditeľ škótskej FA Ian Maxwell povedal, že škótsky futbal má povinnosť starostlivosti o mladých ľudí.

„Aktualizované usmernenia sú navrhnuté tak, aby trénerom pomohli odstrániť opakujúce sa a zbytočné narazy do hlavy mládeže v prvých rokoch, s postupným zavedením vo vekovej skupine, ktorú naši lekárski odborníci považujú za najvhodnejšiu,“ uviedol.

Liverpool vyrovnal rekord Manchestru City. Chceme napísať náš vlastný príbeh, hovorí Klopp
Futbalisti Liverpoolu pokračujú vo svojom víťaznom ligovom ťažení a v dosahovaní ďalších rekordných zápisov. V pondelňajšom zápase 27. kola zdolali na domácej pôde hráčov West Hamu United 3:2, keď gólmi Mohameda Salaha a Sadia Maného otočili skóre... Čítať ďalej
25 | 02 | 2020 | SITA