Kvôli koronavírusu cena zlata vzrástla na najvyššiu úroveň za posledných sedem rokov
24 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Cena zlata vzrástla na najvyššiu úroveň za posledných sedem rokov, pretože obavy z koronavírusu viedli investorov k hľadaniu bezpečného miesta pre svoje peniaze. Informuje BBC.


Cena zlata v pondelok vzrástla o viac ako 2% na úroveň, ktorá sa od februára 2013 nevidela. Cena za okamžité doručenie vzrástla až na 1 554,1 eur za uncu a následne mierne klesla. Medzitým akciové trhy v Európe klesli nižšie, pričom londýnsky akciový index FTSE 100 klesol o viac ako 2%. Najväčší dopad mal Milánsky index, ktorý klesol o viac ako 4%. Taliansko zaznamenalo najhoršie prepuknutie koronavírusu v Európe a vláda oznámila sériu drastických opatrení vrátane karantény. Frankfurtský index Dax a parížsky Cac-40 klesli o viac ako 3%.

Letecké spoločnosti a spoločnosti pôsobiace v oblasti cestovného ruchu boli obzvlášť zasiahnuté, hoci na ich cenách akcií vplývali aj piesočné búrky na Kanárskych ostrovoch. Vo Veľkej Británii zaznamenali tri najväčšie poklesy majitelia spoločností EasyJet, Tui a British Airways IAG, a to o 10%, 9% a 7%.

Masívnu piesočnú búrku, ktorá pohltila Kanárske ostrovy je vidieť až z vesmíru
Obrovská piesočná búrka zo Sahary zatienila španielske Kanárske ostrovy, čím narušila cestovné plány pre turistov. Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Analytici tvrdia, že cena zlata by mohla čoskoro prelomiť bariéru vo výške 1 600 eur za uncu. „Zlato konečne získalo nejakú vážnu dynamiku,“ povedal Jeffrey Halley, hlavný analytik trhu na obchodnej platforme Oanda.

V pondelok zároveň klesli ceny ropy o viac ako 3%, pretože investori sa obávajú poklesu dopytu po dočasnom zatvorení továrne kvôli vírusu. Cena ropy Brent klesla až na 52,37 eur za barel.

Donald Trump v Indii: Americký prezident chce zlepšiť vzťahy s indickou vládou
Amerického prezidenta Donalda Trumpa privítali „s otvorenou náručou“ tesne po tom, ako pristál v indickom štáte Gudžarát na svojej prvej oficiálnej návšteve. Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | Timotej Dudka