Bývalý francúzsky premiér François Fillon obvinený zo škandálu „falošných pracovných miest“
24 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Bývalý francúzsky premiér François Fillon čelí súdnemu sporu za svoju úlohu v škandále „falošných pracovných miest“. Informuje BBC.


Fillon je obvinený z platenia svojej manželky Penelope Fillonovej vo výške státisíce eur za prácu, ktorú údajne nikdy nevykonávala, keď bola zamestnaná ako asistentka poslanca. Obaja sa v pondelok postavia pred súd, pri čom obaja obvinenia popierajú .

Škandál, ktorý sa nazýva „PenelopeGate,“ sa začal vynárať na povrch v roku 2017, keď sa Fillon javil ako favorit, ktorý získal predsedníctvo. Hodnotenia stredo-pravého kandidáta sa po obvineniach prudko znížili. Súčasný francúzsky prezident Emmanuel Macron nakoniec vyhral voľby proti krajne pravicovému kandidátovi Marine Le Penovi. Ak by bol Fillon odsúdený, mohol by čeliť až 10 rokom väzenia. Trvanie konania je naplánované do 11. marca.

Fillon je v politike už desaťročia. Po pôsobení ako poslanec, senátor a vo viacerých ministerských funkciách sa v rokoch 2007 až 2012 stal francúzskym premiérom za bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho. V januári 2017 bol jasným priekopníkom v prieskumoch verejnej mienky, neskôr v tom mesiaci sa však jeho ponuka na najvyššiu pozíciu zamietla.

Donald Trump v Indii: Americký prezident chce zlepšiť vzťahy s indickou vládou
Amerického prezidenta Donalda Trumpa privítali „s otvorenou náručou“ tesne po tom, ako pristál v indickom štáte Gudžarát na svojej prvej oficiálnej návšteve. Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Satirický francúzsky magazín Le Canard Enchaîné tvrdil, že Penelope Fillonová svoju prácu asistentky poslanca nikdy nevykonávala. A čo viac, za túto úlohu dostala celkom 831 400 eur. Fillon obvinenia popieral. Povedal, že jeho oponenti sa snažili sabotovať jeho kampaň prostredníctvom jeho manželky a sľúbil, že bude pokračovať vo voľbách. Ako škandál rástol, ospravedlnil sa za zamestnávanie rodinných príslušníkov a uviedol, že hoci to bolo legálne, prax spôsobila „nedôveru“. Podľa spomínaného magazínu, Fillonová dostala až 100 000 eur za to, že napísala iba niekoľko článkov do literárnej publikácie La Revue des Deux Mondes. Časopis vlastní miliardársky priateľ rodiny, Marc Ladreit de Lacharrière.

Od roku 2002 do roku 2007 Fillonová pracovala pre nástupcu svojho manžela, poslanca Marca Joulaudiho. Mark bol taktiež podrobený formálnemu vyšetrovaniu. Počas krátkeho obdobia, v ktorom Fillonová pracovala pre svojho manžela, údajne nemala pracovný e-mail ani parlamentný pas. Dve z ich detí boli tiež zapojené do škandálu. Marie a Charles Fillonovci boli platení za právnu prácu v kancelárii svojho otca, magazín Le Canard Enchaîné však uviedol, že v tom čase nebol ani jeden z nich kvalifikovaným právnikom.

Francúzsky pezident Macron si nie je istý obchodnou dohodou medzi Britániou a EÚ do konca roka
Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že si nie je istý „obchodnou dohodou medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ“ do 31. decembra, čo je koniec prechodného obdobia Brexitu. Informuje BBC. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | Timotej Dudka