Matka v Amerike zatknutá v bizarnom prípade nezvestných detí
22 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Americká matka, ktorej dve malé deti sú už mesiace nezvestné, bola na Havaji zatknutá v dôsledku komplikovanej pátracej operácie v USA.


BBC informuje, že 46-ročná Lori Daybellová odišla na Havaj po tom, čo jej polícia v Idahu položila otázku o svojich deťoch, ktoré sú podľa úradníkov v nebezpečenstve. Tajomný prípad zahŕňa tri podozrivé úmrtia. Podľa mediálnych správ v Spojených štátoch bola Daybellová spojená s kultom „doomsday“. „Doomsday“ kulty veria v apokalyptizmus a milenarianizmus. Daybellová čelí súdnemu konaniu za opustenie dvoch detí a na ostrove Kauai je držaná na dlhopisoch 5 miliónov dolárov. V piatok vystúpila na súde, avšak konečný verdikt odznie na daľšom súdnom konaní 2. marca.

Koncom augusta sa Daybellová presťahovala z Arizony do amerického štátu Adiho po tom, čo jej vtedajšieho manžela Charlesa Vallowa zastrelil jej brat Alex Cox. Cox tvrdil, že streľba bola v sebaobrane. V decembri zomrel na neznáme príčiny. V novembri boli prarodičia jedného z jej detí predvolaní políciou, aby skontrolovali rodinu vo svojom dome v Rexburgu v Idahu. Úradníci tvrdia, že sa neskôr dozvedeli, že Joshua „JJ“ Vallow (7) a Tylee Ryan (17) od septembra nikto nevidel. Tvrdia tiež, že Daybellová poskytla klamlivé odpovede na otázky vyšetrovateľov a priamo klamala o svojom mieste pobytu a dokonca aj o existencii svojich detí. Nasledujúci deň opustila mesto. Úrady prehľadali jej dom, v ktorom našli oblečenie a hračky, ktoré patrili jej deťom.

Senátor Bernie Sanders varuje Rusko, aby „zostalo mimo amerických volieb“
Demokratický senátor Bernie Sanders odsúdil Rusko za ich ohlásené pokusy pomôcť jeho kampani a povedal im, aby „zostali mimo amerických volieb“. Informuje BBC. Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Podľa rozvodových dokumentov, ktoré jej zosnulý manžel predložil pred svojou smrťou, Daybellová verí, že je „jedna z 144 000 vyvolených a je bohom poverená vykonávať prácu pri druhom Kristovom príchode v júli 2020“. Údajne mu tiež hrozila, že ho zabije, ak sa mu postaví do cesty a tvrdí, že má „anjela, ktorý jej má pomôcť zbaviť sa tela“. Popísal ju ako „pobláznenú a posadnutú smrťou a duchovnými víziami“. Tiež povedal, že odmietla terapeutku, pretože „zistia, že je vyvolenou bytosťou“.

Daybellová sa v októbri znovu vydala za Chada Daybella, autora apokalypstických románov, ktorý zomrel krátko po svadbe. Dva týždne pred ich sobášom zomrela bývalá manželka Chada Dayballa, Tammy Daybellová. Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že za záhadnými úmrtiami okolo Lori D. stojí ona. Je však obvinená z pohŕdania súdom, pretože zmeškala januárový termín na odovzdanie svojich detí sociálnym úradom, ako aj za narúšanie policajného vyšetrovania. Ak bude usvedčená, bude čeliť 14 rokom väzenia.

Slimák citlivý na klímu pomenovaný po Grete Thunberg
Okrem časopisu Osoba roka a nominácie na Nobelovu cenu mieru získala dospievajúca aktivistka v oblasti klímy Greta Thunbergová nové ocenenie vo vedeckej komunite. Informuje portál RT. „Craspedotropis gretathunbergae“ je nový druh suchozemského... Čítať ďalej
21 | 02 | 2020 | Timotej Dudka