Vedci varujú, že zmena klímy by mohla do roku 2100 zabiť všetky koralové útesy Zeme
20 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Podľa nového výskumu by zmena klímy mohla zničiť takmer všetky biotopy koralových útesov na Zemi do roku 2100. Informuje CNN.


Očakáva sa, že v najbližších 20 rokoch zmizne asi 70-90% všetkých existujúcich koralových útesov v dôsledku otepľovania oceánov, kyslej vody a znečistenia. „Do roku 2100 to vyzerá dosť pochmúrne,“ uviedol v tlačovej správe Renee Setter, jeden z vedcov z univerzity Manoa.

Niektorí aktivisti v oblasti životného prostredia a výskumníci v oblasti koralových útesov pracujú na obnove koralov. Ide o pestovanie živých koralov v laboratóriu a ich následné umiestenie späť do morského prostredia, aby pokúsili oživiť umierajúce útesy. Výskumníci však varujú, že to nemusí stačiť na záchranu pozemských útesov.

Mexická polícia zatkla obvynených z únosu, mučenia a vraždy 7-ročného dievčaťa
Polícia v Mexiku zadržala pár podozrivý z únosu, mučenia a zavraždenia sedemročného dievčaťa, ktorého telo bolo vyhodené vo vreci na odpadky. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


V novej štúdii sa zmapovali oblasti oceánu, ktoré by boli najvhodnejšie pre tento druh obnovy koralov, pričom sa zohľadňoavali faktory ako kyslosť, teplota vody, hustota ľudskej populácie a frekvencia rybolovu. Po preskúmaní svetových oceánov dospeli k pochmúrnemu záveru: „Do roku 2100 zostane vhodných koralových biotopov málo až nula.“ Väčšina častí oceánu, v ktorých dnes žijú koralové útesy, nebude do roku 2045 vhodná a podľa stavu tímových simulácií sa stav týchto prostredí do roku 2100 pravdepodobne výrazne zhorší.

„Úprimne povedané, väčšina oblastí je mimo nášho cieľu,“ uviedol v tlačovej správe Setter. Na obnove koralových útesov môže byť do roku 2100 iba niekoľko životaschopných miest, ako napríklad časti Baja Californie a Červeného mora, ale ani to nie sú ideálne biotopy útesov, pretože sú blízko riek.


Vedci varovali, že zmena klímy je veľký problém. „Snažiť sa vyčistiť pláže je skvelé a pokus o boj proti znečisteniu je fantastický. Musíme pokračovať v tomto úsilí,“ poznamenal Setter.

Kvôli rakovine neplodná žena prvý krát v historii porodila dieťa pomocou zmrznutého vajíčka
Žena, ktorá sa po chemoterapii stala neplodnou, prvý krát v histórii porodila dieťa, čo sa považuje za vedecký prelom. Informuje CNN. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Timotej Dudka