Štvrtkové rokovanie bude podľa Danka otvorené, nástroje na to sú
19 | 02 | 2020 I TASR

Andreja danka mrzí, že si koalícia neparlamentných strán PS-Spolu myslí, že kopírovaním Matoviča budú originálni.


Štvrtkové (20. 2.) rokovanie Národnej rady (NR) SR bude otvorené. Po stredajšom rokovaní poslaneckého grémia a prerušení mimoriadnej schôdze parlamentu to deklaroval predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Tvrdí, že má nástroje na to, aby zariadil pokračovanie mimoriadnej schôdze, nechce ich však teraz konkretizovať. Na Ústavný súd (ÚS) SR sa môže podľa vlastných slov obrátiť až s konkrétnym zákonom.

"Počas týchto troch rokov, aj keď nastala situácia, v ktorej poslanci porušili rokovací poriadok, vždy ctili upozornenie a aj ten najväčší rebel Igor Matovič (OĽaNO) vždy opustil rokovaciu sálu," skonštatoval Danko. Dodal, že NR SR nemá žiadnu stráž ani iný inštitút, ktorý by poslancov vyviedol z rokovacej sály.

Podľa vlastných slov ho mrzí, že si koalícia neparlamentných strán PS-Spolu myslí, že kopírovaním Matoviča budú originálni. Na ich výzvu, aby sa obrátil na Ústavný súd (ÚS) SR, reagoval tým, že tak môže urobiť až s konkrétnym schváleným zákonom. V tom, aby sa naň obrátili oni, im podľa vlastných slov zabrániť nemôže.

I. Matovič: Obštrukcia zmysel má, kempovanie v rokovacej sále nie
Obštrukcia pri rečníckom pulte podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča má zmysel, ostávanie v rokovacej sále v noci však nie. Skonštatoval to po prerušení mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR pre obštrukcie nezaradených poslancov okolo Miroslava... Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | TASR


Správanie nezaradených poslancov v pléne označil za neskutočnú hanbu. V súvislosti s fotografiami, ktoré nezaradený poslanec Martin Poliačik uverejnil na sociálnej sieti dodal, že "len zvery jedia pod rečníckym pultom. Len takíto ľudia dehonestujú NR SR a potom hovoria, že k nej majú úctu."

Danko v stredu opätovne prerušil rokovanie parlamentu do štvrtka (20. 2.) do 9. hodiny. Dôvodom je pokračujúca obštrukcia nezaradených poslancov okolo Miroslava Beblavého. Danko ich viackrát vyzval, aby opustili rokovaciu sálu. Neurobili tak.

Poslanci majú na schôdzi prerokovať tri vládne návrhy zákonov v skrátenom režime, ktorými sa má zvýšiť prídavok na dieťa, zaviesť 13. dôchodok a zrušiť zákon o diaľničnej známke. Rovnako sa majú zaoberať aj Istanbulským dohovorom.

Beblavý a spol. na schôdzi dokázali, že im nejde o ľudí
„Tortoví opozičníci“, ako ich nazval premiér Pellegrini, nerešpektujú rokovací poriadok. Ako od nich môžeme chcieť dodržiavanie iných pravidiel? Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | Peter Haluza