Eurokomisia predstavila novú stratégiu EÚ pre dáta a umelú inteligenciu
19 | 02 | 2020 I TASR

Európska komisia v stredu predstavila stratégiu v oblasti digitálnej transformácie a umelej inteligencie (UI). Ide o stratégiu, ktorá funguje pre všetkých, je otvorená, spravodlivá, rôznorodá, demokratická a sebavedomá.


Komisia pripomenula, že nová stratégia európskej spoločnosti založenej na digitálnych riešeniach stavia ľudí na prvé miesto, otvára nové príležitosti pre podnikanie a podporuje rozvoj dôveryhodných technológií na podporu otvorenej a demokratickej spoločnosti a udržateľného hospodárstva. Digitalizácia je tiež kľúčovým faktorom v boji proti zmenám klímy.

Šéfka EK Ursula von der Leyenová pred novinármi spresnila, že ambície formovať európsku digitálnu budúcnosť zahŕňajú všetko od kybernetickej bezpečnosti až po kritické infraštruktúry, digitálne vzdelávanie a rozvoj zručností, podporu demokracie a slobody médií.

Cieľom stratégie je, aby každý občan, zamestnanec a každá firma v EÚ mali spravodlivé šance na to, aby mohli ťažiť z výhod digitalizácie. Či už pôjde o bezpečnejšiu komunikáciu, ekologickejšie vozidlá alebo zachraňovanie životov pomocou snímok zaistených UI, ktoré lekárom umožnia odhaliť choroby skôr ako kedykoľvek predtým.

AKTUALIZOVANÉ: Turecká vojenská operácia v Idlibe je iba „otázkou času“, varuje Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval vojenským vpádom do provincie Idlib v Sýrii, pričom dodal, že operácia môže začať kedykoľvek. Informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton upozornil, že moderná spoločnosť vytvára obrovskú vlnu priemyselných a verejných údajov, ktoré zmenia spôsob, akým vyrábame veci, konzumujeme a žijeme. "Chcem, aby európske podniky a naše malé a stredné podniky mali prístup k týmto údajom a vytvárali hodnoty pre Európanov. Aj vývojom aplikácií umelej inteligencie. Európa má všetko, čo potrebuje na to, aby bola na čele súťaže o 'veľké dáta' a aby si zachovala technologickú suverenitu, vedúce postavenie v priemysle a hospodársku konkurencieschopnosť v prospech spotrebiteľov," opísal situáciu.

Komisia tvrdí, že digitálne technológie, ak sa používajú účelne, prinesú výhody občanom a podnikom. V priebehu nasledujúcich piatich rokov sa preto zameria na tri kľúčové ciele v digitálnej oblasti: technológia, ktorá funguje pre ľudí; spravodlivé a konkurencieschopné hospodárstvo a otvorená, demokratická a udržateľná spoločnosť.

Podľa EK má Európa má na to, aby sa stala svetovým lídrom v systémoch umelej inteligencie, ktoré sa dajú bezpečne uplatňovať. EÚ má výskumné centrá, bezpečné digitálne systémy a silnú pozíciu v robotike a tiež v odvetví výroby a služieb, ako aj v automobilovom priemysle, energetike, zdravotnej starostlivosti a poľnohospodárstve.

Podľa eurokomisie všetky aplikácie UI sú na európskom trhu vítané, pokiaľ spĺňajú pravidlá EÚ.

Komisia prostredníctvom tzv. Bielej knihy predstavila právny rámec dôveryhodnej umelej inteligencie založený na výnimočnosti a dôvere. Cieľom je v spolupráci so súkromným a verejným sektorom zmobilizovať zdroje v celom hodnotovom reťazci a vytvoriť správne stimuly na urýchlenie zavádzania UI, a to aj v malých a stredných podnikoch. Zahŕňa to spoluprácu s členskými štátmi a výskumnou komunitou s cieľom prilákať a udržať talenty v Európe.

Macron sľubuje bojovať proti zahraničným imámom, ktorí kážu „islamistický separatizmus“
Prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že Paríž obmedzí imámov z moslimských krajín, ktorí prichádzajú do Francúzska preto, aby donútili veriacich k porušovaniu zákona. Informuje portál DW. Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Pre zaistenie dôvery ľudí v systémy UI musia byť zavedené jasné pravidlá, a to aj v oblasti ochrany spotrebiteľov, riešenia nekalých obchodných praktík či ochrany osobných údajov a súkromia.

Vo vysoko rizikových oblastiach ako je zdravotníctvo, polícia či doprava, systémy UI musia byť transparentné, sledovateľné a so zárukou ľudského dohľadu.

Citlivou oblasťou je biometrické rozpoznávanie tvárí na diaľku, ktoré je všeobecne zakázané a môže sa používať iba vo výnimočných, náležite odôvodnených a primeraných prípadoch pri rešpektovaní európskej alebo národnej legislatívy. Komisia chce začať rozsiahlu diskusiu o tom, za akých okolností, ak vôbec, by mohli byť takéto výnimky odôvodnené.

Cieľom európskej stratégie pre dáta je zabezpečiť, aby sa EÚ stala vzorom a lídrom spoločnosti založenej na dátach. EK má ambíciu vytvoriť Európsky dátový priestor, čiže jednotný trh s údajmi, sprístupniť nevyužité údaje a umožniť ich voľný tok v rámci EÚ a naprieč odvetviami v prospech podnikov, výskumných pracovníkov a verejnej správy.

Na dosiahnutie tohto cieľa EK najskôr navrhne vytvorenie správneho regulačného rámca, pokiaľ ide o správu údajov, prístup a opätovné použitie medzi podnikmi, medzi podnikmi a vládou a v rámci správnych orgánov.

Stíhacie lietadlo Su-35 na detailných záberoch zasiahlo všetky nepriateľské ciele (VIDEO)
Televízny kanál ruského ministerstva obrany Zvezda umiestnilo niekoľko kamier na stíhacie lietadlá Su-35, vďaka tomu vzniklo dychberúce video, na ktorom môžete vidieť stíhacie lietadlá v akcii z rôznych uhlov. Informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | Marek Molnár