Štát dlhuje za zdravotnícke pomôcky viac ako 73 miliónov eur, tvrdí SK+ MED
18 | 02 | 2020 I SITA

Štát aktuálne dlhuje dodávateľom zdravotníckych pomôcok a špeciálneho zdravotníckeho materiálu viac ako 73 miliónov eur. Faktúry podľa Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+ MED) štát uhrádza po takmer roku, priemerná doba úhrad faktúr je 200 dní.


Asociácia o tom informovala v tlačovej správe s tým, že táto negatívna bilancia sa bude aj naďalej zhoršovať a môže dospieť opätovne do štádia, kedy budú platby štátu voči dodávateľom meškať aj niekoľko rokov.

Štátne nemocnice pritom každý rok generujú nové dlhy vo výške niekoľko desiatok miliónov eur a štát podľa asociácie doteraz nepredstavil jasnú koncepciu, ako tieto dlhy zastaviť a riešiť úhrady súvisiace s ich záväzkami. "SK+ MED vyzýva zodpovedné subjekty a zástupcov ministerstva zdravotníctva, aby predstavili jasnú a transparentnú koncepciu úhradovej politiky štátu, ktorá nebude robiť z dodávateľov rukojemníkov," konštatovali členovia asociácie.

SK+ MED upozorňuje na to, že ich členovia boli už v minulosti nútení zapojiť sa do systému tzv. oddlžovania. Aby získali aspoň časť svojich pohľadávok späť, museli akceptovať podmienku zo strany štátu a poskytnúť zľavu na dodaný zdravotnícky materiál.

Spolupráca a spájanie síl sú jediná cesta pre napredovanie vysokého školstva, povedala Čaputová pri vymenovaní rektorov
Spoluprácu a spájanie považuje prezidentka Zuzana Čaputová za jedinú nádejnú a produktívnu cestu, vďaka ktorej môže vysoké školstvo na Slovensku napredovať. Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | SITA


"Ide o veľmi neštandardné podnikateľské prostredie, v ktorom je naším obchodným partnerom štát, ktorý si neplní svoje povinnosti a neuhrádza platby za poskytnuté tovary a služby. Ak sa aj rozhodne uhradiť po niekoľkých mesiacoch faktúry, vyjednáva s dodávateľmi o zľavách," uviedla výkonná riaditeľa asociácie Katarína Danková.

Žiadna spoločnosť, ktorá na Slovensku podniká a musí si plniť svoje povinnosti, by podľa nej neakceptovala takéto konanie zo strany obchodného partnera, ktorým je v tomto prípade štát.

Platobná neschopnosť nemocníc, neustále generovanie nových dlhov, nejasné pravidlá a neexistencia ucelenej koncepcie štátu v oblasti úhradovej politiky ohrozujú podľa SK+ MED fungovanie dodávateľov zdravotníckych pomôcok a špeciálneho zdravotníckeho materiálu na Slovensku.

Zároveň tieto faktory podľa asociácie bránia vstupu inovatívnych medicínskych technológií a modernej terapie na trh, čo má priamy negatívny vplyv na pacientov. Zástupcovia SK+ MED vyzývajú zodpovedné subjekty na dialóg, ktorý bude viesť k pozitívnym systematickým zmenám v prevádzke a financovaní celého sektoru slovenských nemocníc. "Obdobie po voľbách, kedy sa bude tvoriť nová vláda a jej programové vyhlásenie, vnímame ako dobrú príležitosť otvoriť tento dialóg," uzavrela Danková.

NAKA aktuálne zasahuje vo viacerých krajoch, zadržala už 24 ľudí
Na území Žilinského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Bratislavského kraja aktuálne zasahujú príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Ide o akciu s krycím názvom Tiger. Doposiaľ zadržali 24 osôb a vykonali prehliadky viacerých priestorov.... Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | TASR


Ministerstvo zdravotníctva považuje uvedenú správu za tendenčnú a cielene načasovanú 11 dní pred parlamentnými voľbami. V stanovisku pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Dlhy nemocníc sú dlhoročným problémom a ministerstvo situáciu podľa Eliášovej systematicky rieši.

"Načasovanie uvedenej tlačovej správy pod taktovkou PR agentúry však považujeme za cielené PR niekoľko dní pred voľbami aj vzhľadom na to, že zdravotníctvo vyšlo z prieskumov ako téma, ktorá je najzaujímavejšia na predmet politickej kampane," konštatovala.

Ako dodala, faktom je, že nemocnice dlhé roky bojujú s dlhmi. Štát však podľa Eliášovej robí postupne všetko pre to, aby sa ich hospodárenie zefektívnilo bez negatívneho dopadu na pacienta. "Nemocnice postupne napĺňajú ciele, zvyšujú kontrolu spotreby liekov a špeciálneho zdravotníckeho materiálu, zriaďujú verejné lekárne, obstarávajú modernú zdravotnú techniku a zameriavajú sa na skvalitnenie indikátorov kvality," uzavrela.

Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok aktuálne združuje záujmy 26 dodávateľov zdravotníckych pomôcok pôsobiacich na Slovensku. Je riadnym členom medzinárodnej zdravotníckej asociácie so sídlom v Bruseli MedTech Europe, ktorá zastrešuje národné asociácie dodávateľov a výrobcov zdravotníckych pomôcok a technológií z celej Európy.

TRAGÉDIA: Legálne skládky odpadu na Slovensku ohrozujú približne 11-tisíc ľudí
Legálnymi skládkami odpadu, ktoré sa nachádzajú v blízkosti ľudských obydlí, je ohrozených približne 11-tisíc ľudí. Uviedol to na sociálnej sieti Inštitút environmentálnej politiky (IEP). Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | SITA