Opatrenia, ktoré Čína prijala s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu, začínajú mať vplyv
16 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Počet nových prípadov nakazených koronavírusom tretí deň za sebou výrazne klesol, hlási Čína. Zdá sa, že nové opatrenia začínajú mať očakávaný efekt, informuje BBC.


Čína oznámila pokles nových prípadov od prepuknutia koronavírusu už tretí deň po sebe. V nedeľu úrady hlásili 2 009 nových prípadov a 142 ďalších úmrtí na celoštátnej úrovni. Nové prípady sa objavili začiatkom týždňa po zmene spôsobu ich počítania, odvtedy však klesajú. Celkovo bolo v Číne nakazených viac ako 68 000 ľudí, pričom počet obetí bol 1665. Mimo Číny sa vyskytlo viac ako 500 prípadov v takmer 30 krajinách. Zomreli štyria ľudia - vo Francúzsku, v Hongkongu, na Filipínach a v Japonsku.


Opatrenia, ktoré Čína prijala s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu, začínajú mať vplyv, uviedol v nedeľu hovorca Národnej zdravotníckej komisie Mi Feng. V sobotu ocenil šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pekingskú reakciu, keď oddelil epicentrum od zvyšku sveta. "Čína kúpila svetový čas. Nevieme koľko času," povedal. „Sme povzbudení, že mimo Číny sme ešte nevideli rozsiahly prenos komunity.“

Právnik celebrít Michael Avenatti je uznaný vinným z vydierania spoločnosti Nike
15 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Desiatky miliónov Číňanov stále čelia veľkým obmedzeniam v ich každodennom živote ako súčasť vládneho úsilia o zastavenie šírenia choroby s názvom Covid-19. Väčšina úsilia bola sústredená na ťažko zasiahnutú provinciu Hubei a jej hlavné mesto Wu-chan, kde vírus vypukol. Minister zahraničných vecí Wang Yi povedal, že spolu s poklesom infekcií v Hubei došlo k rýchlemu nárastu počtu osôb, ktoré sa zotavili. V rámci opatrení na zabránenie výskytu koronavírusu Peking nariadil všetkým, ktorí sa vracajú do mesta, aby šli do karantény na 14 dní alebo riskovali trest.

Miestne úrady sa však snažili poskytnúť nemocniciam v Hubei ochranné pomôcky, napríklad ochranné masky, okuliare či obleky. Od začiatku prepuknutia zomrelo šesť lekárov. V ďalšom vývoji čínske štátne médiá uverejnili prejav zo začiatku tohto mesiaca, v ktorom čínsky prezident Xi Jinping povedal, že 7. januára vydal pokyny na zabránenie prepuknutiu choroby. V tom čase si miestni predstavitelia mesta Wu-chan neuvedomovali závažnosť epidémie. To by naznačovalo, že vedúci predstavitelia vedeli o potenciálnych nebezpečenstvách vírusu pred zverejnením informácií.

Klimatickí aktivisti na francúzskom letisku protestujú aj počas toho, ako na nich polícia strieka slzný sprej (VIDEO)
Skupina zameraná na boj proti klimatickým zmenám (Extinction Rebellion) zverejnila zábery na sociálnych sieťach, na ktorých je vidieť, ako francúzska polícia strieka na sediacich aktivistov na francúzskom letisku slzný sprej. Informuje... Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Timotej Dudka