Nemecká polícia zadržala 12 podozrivých z členov pravicovo-teroristického zoskupenia
14 | 02 | 2020 I TASR

Celkovo 12 ľudí zatkla v piatok v Nemecku polícia pri raziách voči údajným členom a podporovateľom pravicovo-teroristického zoskupenia, ktoré prebehli v celkovo šiestich spolkových krajinách. Informovala o tom agentúra DPA.


Dvanástich zadržaných Nemcov by mali ešte v piatok prípadne v sobotu predviesť pred sudcu, ktorý rozhodne, či ostanú vo väzbe alebo ich prepustia. Medzi zatknutými je aj jeden policajt, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z ministerstva vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko.

K zatýkaniu došlo pri raziách na 13 miestach v spolkových krajinách Bádensko-Württembersko, Bavorsko, Dolné Sasko, Porýnie-Falcko, Sasko-Anhaltsko a Severné Porýnie-Vestfálsko, ktoré v rámci vyšetrenia extrémistického zoskupenia nariadila spolková prokuratúra v Karlsruhe. Celkovo pátrala po 13 osobách.

Medzi zadržanými sú štyria hlavní podozriví, ktorí plánovali vyvolať "situáciu podobnú občianskej vojne... a to prostredníctvom dosiaľ neidentifikovaných útokov na politikov, žiadateľov o azyl a ľudí moslimského vierovyznania," uviedla prokuratúra vo vyhlásení. Týchto hlavných podozrivých má byť päť, polícia však piateho pri zásahoch nezadržala.

India obviňuje Pakistan z porušenia prímeria a smrti civilistu v Kašmíre
Počas cezhraničného ostreľovania v časti Kašmíru, ktorá je kontrolovaná Indiou, bol zabitý jeden civilista a ďalší dvaja sú zranení. Informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Okrem zmienenej štvorice ale zatkla aj ďalších osem osôb obvinených z toho, že súhlasili s "finančnou podporou (tejto extrémistickej) skupiny, poskytnutím zbraní alebo účasťou na jej pripravovaných útokoch".

Medzi zadržanými je aj jeden policajt, ktorého mali už skôr prepustiť zo služby práve pre jeho väzby na krajnú pravicu, uviedol zdroj AFP. Či tento muž figuruje medzi hlavnými podozrivými, však dosiaľ nie je zrejmé.

Konečným cieľom extrémistického zoskupenia malo byť od jeho vzniku v septembri 2019 "otriasť štátnym aj spoločenským poriadkom v Nemecku a napokon ho zvrhnúť," tvrdia vyšetrovatelia. Skupina sa pravidelne stretávala, aby plánovala útoky. Tieto stretnutia organizovali dvaja z hlavných podozrivých identifikovaní ako Werner S. a Tony E., pričom celá skupina sa dohovárala pomocou chatovacích aplikácií.

Prokuratúra nariadila piatkové razie aj preto, aby zistila, či skupina disponovala zbraňami alebo iným vybavením na spáchanie útokov. Týždenník Spiegel informoval, že polícia pri zásahových objavila viacero zbraní vrátane jednej ručne vyrobenej strelnej zbrane podobnej tej, akú použil páchateľ októbrového útoku na synagógu v meste Halle.

Trumpova „dohoda storočia“ je „plán okupácie“, tvrdí Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pri prejave v Pakistane odsúdil mierový návrh amerického prezidenta Donalda Trumpa pre Blízky východ, a tiež sa zaviazal, že podporí Pakistan pri probléme s Kašmírom. Informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | Marek Molnár