Americké námorníctvo zadržalo zbrane vyrobené v Iráne pri razii v Arabskom mori
14 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Americké jednotky zadržali náklad iránskych zbraní z lode v Arabskom mori, informovali americkí predstavitelia. Zásielka, pravdepodobne smerovaná do Jemenu, zahŕňala protitankové a protilietadlové rakety a ďalšie „pokročilé časti zbraní“. Informuje DW.


Personál námorníctva, ktorý slúži na americkom krížniku Normandia, odhalil zásielku zbraní na palube plachetnice v Arabskom mori po nalodení sa na loď „v súlade s medzinárodným právom“, uviedlo vo štvrtok americké ústredie.

USA publikovali krátke čiernobiele video, ktoré ukázalo, že americká námorná loď sa blíži k lodi a jednotky začínajú nastupovať bez zjavného odporu. „Kontraband zahŕňa 150 protiraketových riadených striel„ Dehlavieh “, ktoré sú„ kópiami vyrobenými v Iráne podobných ruským zbraniam“ , uviedli predstavitelia USA. Medzi ďalšie zbrane údajne patrili iránske rakety typu zem-vzduch, termálne zobrazovacie rozsahy, strelivo, ako aj „iránske súčasti pre bezpilotné letecké a povrchové lode“.

Americkí predstavitelia nepovedali, kam plavidlo smerovalo pred nedeľnou raziou.

Poznamenali však, že mnoho zadržaných zbraní bolo „identických“ so zbraňami zadržanými pri razii inej americkej vojnovej lode USS Forrest Sherman v novembri v Arabskom mori. "Tieto zbrane boli určené ako iránskeho pôvodu a boli určené pre Houthisov v Jemene," uviedlo americké ústredie.

Všeobecne sa verí, že Irán podporuje šiitskych Houthi povstalcov bojujúcich proti saudskoarabskej vláde v Jemene. Rezolúcia OSN zakazuje Iránu predávať zbrane mimo krajiny bez predchádzajúceho súhlasu a samostatný dokument OSN zakazuje dodávať zbrane vodcom Houthi.

Izrael sa pripojil k anti-iránskej koalícii pod vedením USA v Hormuzskom prielive?
Izrael údajne dobrovoľne poskytol svoje spravodajské služby a pomoc proti Iránu v „bližšie nešpecifikovaných oblastiach“, v prospech koalície vedenej USA po tom, čo sa spojil s Arabskými Emirátmi s cieľom vytvoriť spoločnú opozíciu proti Teheránu v... Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič