Šéf spoločnosti BP plánuje preorganizovať ropného giganta pre „zelenú éru“
13 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Nový šéf ropnej spoločnosti BP Bernard Looney uviedol, že chce, aby spoločnosť do roku 2050 výrazne znížila emisie uhlíka. Inforumje BBC.


Looney povedal, že 111-ročná spoločnosť sa musí „znovuobnoviť“ so stratégiou, ktorá nakoniec bude zahŕňať viac investícií do alternatívnej energie. BP sa bude musieť zásadne reorganizovať, aby pomohol vykonať tieto zmeny, uviedol pán Looney, ktorý prevzal funkciu výkonného riaditeľa minulý týždeň. Nasleduje tak podobné kroky súperov, vrátane spoločností Royal Dutch Shell a Total.

Looney svoje plány načrtol v hlavnom príhovore v stredu a vyhlásil: „Svetový rozpočet na uhlík je obmedzený a rýchlo sa míňa, potrebujeme rýchly prechod na nulovú hodnotu. „Do preinštalovania a opätovného zapojenia svetového energetického systému bude potrebné investovať bilióny dolárov. Určite to bude výzva, ale aj obrovská príležitosť. Je mi jasné a našim zúčastneným stranám tak isto, že ak má BP zohrať svoju úlohu a slúžiť nášmu účelu, musíme sa zmeniť. A chceme sa zmeniť - to je správna vec pre svet.Poskytnutie čistej, spoľahlivej a dostupnej energie nebude vyžadovať nič menej, ako novú energiu a dnes sa to stáva novým cieľom spoločnosti BP pre ľudí a našu planétu.“

„Stále budeme energetická spoločnosť, ale veľmi odlišná energetická spoločnosť: štíhlejšia, rýchlejšia, s nízkym obsahom uhlíka a cennejšia,“ dodal.

Šéf demokratov v Iowe rezignuje po minulotýždnovom hlasovaní v amerických volbách
Predseda Demokratickej strany v Iowe Troy Price rezignoval po tom, čo sa minulý týždeň objavili technické problémy a otázky týkajúce sa presnosti a oneskorenia. Informuje BBC. Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Aj keď bolo 49-ročnému Írovi Looneymu jasné, čo chce a prečo, bol menej jasný v tom ako a kedy. Prijatý bol záväzok znížiť investície spoločnosti do prieskumu ropy a zemného plynu a časom zvýšiť investície do energie s nulovým obsahom uhlíka. Počas nasledujúcich 30 rokov však neboli prijaté žiadne záväzky týkajúce sa konkrétnych cieľov. Skutočne uviedol, že spoločnosť BP bude odteraz v ropnom a plynárenskom priemysle ešte tri desaťročia. To, o aký spôsob plánovanej „zmeny“ sa presne jedná neuviedol jasne.

Nakoniec bude na jeho nástupcoch, aby splnili sľuby, ktoré šéf spoločnosti vyhlásil. Jeho kritici sa však vyjadrili, že potrebuje podrobnejšiu mapu o tom, ako sa k stanoveným cieľom dostať.

Spoločnosť uviedla, že do roku 2050 chce mať „nulovú hodnotu uhlíkových emisií,“ čo znamená, že chce, aby BP neprodukovalo žiadne množstvo skleníkových plynov v zemskej atmosfére.

Na otázku, či to znamená, že sa BP prestane angažovať v obchode s ropou a plynom, Looney povedal: „BP bude v obchodovaní s ropou a zemným plynom ešte veľmi dlho. To je skutočnosť. Platíme dividendy vo výške 8 miliárd dolárov každý rok“.

Uviedol však, že súčasné podnikanie s ropou a plynom sa časom bude zmenšovať. Akýkoľvek zvyšný uhlík produkovaný použitím produktov BP by musel byť kompenzovaný.

Američan je obžalovaný z obchodovania s ľuďmi na univerzite!
Muž obvinený zo zneužívania spolubývajúcich z univerzity bol v USA zatknutý a obvinený z vydierania, obchodovania s ľuďmi a nútenej práce. Informuje BBC. Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | Timotej Dudka