Nový nanosenzor dokáže rozpoznať rakovinu z jedinej kvapky krvi
13 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Vedci v Holandsku vyvinuli neuveriteľne presný nanosenzor, ktorý dokáže rozpoznať metastatické rakovinové bunky iba z jedinej kvapky krvi, čo predstavuje významný prielom pre včasnú detekciu a liečbu tejto choroby. Informuje portál RT.


Doktorandi Dilu Mathew z University of Twente a Pepijn Beekman z univerzity Wageningen zhromaždili svoje poznatky a vyvinuli malý systém na detekciu extracelulárnych vezikúl získaných z nádoru (tdEV).

Ich nanosenzor je taký citlivý, že dokáže detekovať metastatické rakovinové bunky v širokom spektre koncentrácií od 10 častíc na mikroliter do 1 milióna častíc na mikroliter, a to vďaka neuveriteľne malým a jemným elektródam v tvare dvoch hrebeňov, ktoré ležia oproti sebe s medzerou len 120 nanometrov medzi nimi.

„Najunikátnejšou črtou tohto senzora je to, že jeho citlivosť presahuje šesť rádov. Na rozdiel od iných senzorov pokrýva väčšinu klinicky relevantného rozsahu pre detekciu tdEV v krvi,“ uviedol Mathew.

Táto metóda je oveľa menej náročná na čas a aj zdroje ako magnetická rezonancia (MRI) a iné tradičné metódy, ktoré sa používajú na detekciu metastatických rakovinových buniek.

Ich najnovší systém dokáže odhaliť jednotlivé nanočastice - a čoskoro by mohlo zdravotníckym pracovníkom po celom svete poskytnúť rýchly a pohodlný spôsob na testovanie určitých chorôb neuveriteľne jednoduchým spôsobom.

Indonézska sopka pri erupcii vychrlila popol až 2000 metrov do vzduchu
Merapi, jedna z najaktívnejších sopiek v Indonézii, vybuchla vo štvrtok, pričom vychrlila popol do výšky až 2000 metrov. Informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | Marek Molnár