Chytili mužov podozrivých z vraždy írskej novinárky
13 | 02 | 2020 I Natália Sollárová

Štyria muži boli v utorok zatknutí v Severnom Írsku podozrivých z vraždy novinárky Lyry McKeeovej, ktorej smrť vyvolala pobúrenie a požiadavku na diskusiu konkurenčných politických frakcií.


Podľa polície Severného Írska (PSNI), muži boli zatknutí na základe protiteroristického zákona v utorok ráno v Londonderry (druhé najväčšie mesto Severného Írska, pozn. red.). Do väzby v Belfaste boli vzatí muži vo veku 20, 27, 29 a 52 rokov.

Protiteroristická legislatíva bola použitá, pretože disidentské hnutie Nová IRA (odštiepené od Pravej írskej republikánskej armády, polovojenskej organizácie, ktorej cieľom je vytvoriť „jednotné Írsko“, pozn. red.) pripustila zodpovednosť za zabitie McKeeovej. Radikali vo vyhlásení pre miestne noviny tvrdili, že smrť 29-ročnej novinárky bola nehoda a ospravedlnili sa za ňu.

Lyra McKeeová bola zastrelená v apríli 2019 uprostred nepokojov v domovej oblasti Creggan, časti mesta, ktoré írski nacionalisti označujú ako Derry a britskí unionisti ako Londonderry. Reportérka stála blízko policajného vozidla, keď ju zranil jediný strelec, mieriaci do obytnej oblasti. Zraneniam krátko na to podľahla. Podľa neziskovej organizácie na ochranu novinárov, bola prvou žurnalistkou zabitou v Spojenom kráľovstve od roku 2001.

McKeeová bola považovaná za vychádzajúcu hviezdu a väčšinu svojej kariéry venovala konfliktom vo svojej krajine. Na jej pohrebe sa zúčastnili lídri britských a írskych politických strán.

Polícia teraz opätovne vyzvala ľudí, aby sa prihlásili s prípadným svedectvom. „Vždy som veril, že nejakí ľudia v rámci komunity vedia, čo sa stalo a kto bol do toho zapojený. Chápem, že ľudia sa môžu báť s nami o tom hovoriť,“ uviedol v utorok vrchný vyšetrovateľ Jason Murphy. Zároveň dodal, že už predtým poskytol osobné uistenie týkajúce sa zabezpečenia anonymity v prípade vyšetrovania. Podľa neho stále trvá aj teraz, keď sa blíži výročie Lyrynej vraždy.

McKeeová bola okrem iného aj LGBT aktivistka. Jej blízkou priateľkou bola Sara Canning, ktorá nazvala prvé manželstvo osôb rovnakého pohlavia v Severnom Írsku za „fenomenálny“ moment.

Homosexuálne manželstvá sú v Írsku legálne od polovice januára, prvé sobáše sa majú uskutočniť počas valentínskeho týždňa. Páry totiž majú povinnosť ohlásiť svoj úmysel aspoň 28 dní pred obradom.

Príspevok na Twitteri:



Islamský štát v službách globalistov (Alexander Mezjaev)
Komentár Alexandra Mezjaeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | Preklad: Redakcia HD