Američan je obžalovaný z obchodovania s ľuďmi na univerzite!
13 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Muž obvinený zo zneužívania spolubývajúcich z univerzity bol v USA zatknutý a obvinený z vydierania, obchodovania s ľuďmi a nútenej práce. Informuje BBC.


Prokurátori tvrdia, že Lawrence "Larry" Ray, ktorý je považovaný za „otca“ univerzity (nakoľko je rodinným potomkom zakladateľa) vydieral študentov na Sarah Lawrence College v New Yorku a zneužíval ich emocionálne, fyzicky aj sexuálne. Obvinenia boli vyvolané príbehom v časopise New York Times, ktorý podrobne uvádzal údajné fungovanie „kultu“ pána Raya. 60-ročný Ray obvinenia popieral, keď ho v utorok zatkli v štáte New Jersey.

„Rayove zneužívanie nemalo hranice a neexistuje spôsob, ako zistiť presnú škodu,“ uviedol zástupca riaditeľa FBI William Sweeney.

Podľa časopisu New York Times toto zneužívanie začalo, keď sa Ray objavil na univerzite svojej dcéry v roku 2010, po tom, čo bol prepustený z väzenia.

Publikácia uviedla, že jeho dcéra trvala na tom, že bol nespravodlivo uväznený. Ray bol bývalým informátorom FBI a bol blízkym spolupracovníkom bývalého newyorského policajného šéfa Bernarda Kerika. Neskôr Ray spolupracoval s orgánmi v prípade korupcie na vysokej úrovni proti Kerikovi.

Americké úrady vyšetrujú prestížné univerzity Harvard a Yale
USA začali vyšetrovanie na Harvarde a Yale pre podozrenie, že dostali nezverejnené finančné prostriedky od zahraničných krajín, vrátane Saudskej Arábie a Číny. Infromuje BBC. Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Ray sa presťahoval do internátu svojej dcéry, kde prokurátori tvrdia, že sa prezentoval ako postava otca a začal viesť „terapeutické“ stretnutia.

Počas stretnutí sa údajne naučil intímne podrobnosti o súkromnom živote študentov a zápasoch o duševné zdravie. Niekoľko z nich odcudzil od svojich rodičov, presvedčil ich, aby sa presťahovali do bytu na Manhattane. Taktiež ich presvedčil, že sú „zlomení“ a potrebujú pomoc.

Po získaní ich dôvery prokurátori tvrdia, že Ray podrobil svoje obete výsluchom, počas ktorých ich falošne obvinil z toho, že mu ublížili tým, že sa ho pokúsili otráviť alebo poškodiť jeho majetok. Údajne požadoval priznanie, pričom využíval taktiky deprivácie spánku, sexuálneho ponižovania a fyzického násilia. Úrady tvrdia, že po tom, čo jednu študentku prinútil k prostitúcii, vyzbieral od nej viac ako 500 000 dolárov (458 tisíc eur), zatiaľ, čo niekoľko bolo nútených vykonávať neplatenú prácu. Celkovo získal približne 1 milión dolárov na základe vydierania najmenej piatich obetí. Úrady tvrdia, že „pranie“ výnosov zo svojich trestných činov pretrvalo prostredníctvom podnikania v oblasti internetových domén.

Ray obvinenia popieral a tvrdil, že sú výsledkom „spiknutiu sa“ proti nemu.

Vedci v Kanade objavili nový druh tyrannosaura
Portál BBC informuje, že kanadskí výskumníci našli nový druh tyrannosaura, ktorý sa pohyboval na území Severnej Ameriky približne pred 80 miliónmi rokmi. Čítať ďalej
11 | 02 | 2020 | Timotej Dudka