Pavol R. vo svojej záverečnej reči hovoril o amerických tajných službách
12 | 02 | 2020 I TASR

Obžalovaný Pavol R. vo svojej záverečnej reči hovoril o amerických záujmoch, tajných službách aj vražde novinára Jána Kuciaka. Zopakoval tiež argumenty o ohrození licencie Markízy, ako aj o svojich podpisoch na zmenkách. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v kauze falšovania zmeniek TV Markíza momentálne reční Marian K. Je rád, že sa jeho záverečná reč prenáša naživo.


"Myslíte si, že na Slovensku sú zástupcovia ruských tajných služieb? Keď sú tu Rusi, tak Američania tu nie sú? A čo asi robia tí Američania, keď najväčšej vlajkovej lodi ich štátu hrozí, že bude platiť 70 miliónov eur?" spýtal sa obžalovaný exriaditeľ televízie. Verziu o americkom sprisahaní predostrel novinárom už v pondelok (10. 2.). Má ju podporovať aj zaradenie obžalovaného Mariana K. na americký sankčný zoznam.

Zavraždený novinár Ján Kuciak by podľa Pavla R. mohol žiť, ak by sa neprišlo v roku 2016 so zmenkami. Rovnako si je istý, že by nebol obžalovaný z prípravy vraždy bývalej spoločníčky Sylvie Klaus-Volzovej. Očakáva, že bude odsúdený pre "mediálny lynč", spolieha sa na odvolacie konanie na Najvyššom súde SR.

Senát Špecializovaného trestného súdu ukončil v stredu dokazovanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Prokurátor Ján Šanta navrhuje obžalovaným Marianovi K. a Pavlovi R. trest odňatia slobody vo výške 20 rokov.

Obžalovaní podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian K. je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.