Air Italy prestane lietať a prechádza do likvidácie
12 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Spoločnosť Air Italy pozastavila prevádzku po tom, ako sa jej majitelia rozhodli spoločnosť zlikvidovať, takže zákazníci ktorý si rezervovali lety po 25. februári ostali v štichu. Informuje CNN.


Druhá najväčšia talianska letecká spoločnosť v Taliansku po vlajkovej lodi Alitalia v utorok uviedla, že rozhodnutie o ukončení spoločnosti bolo prijaté na stretnutí jej akcionárov. Alisarda, založená spoločnosťou Aga Khan, ovládala 51% spoločnosti Air Italy, zatiaľ čo spoločnosť Qatar Airways mala v spoločnosti 49% podiel.

Vo vyhlásení Qatar uviedol, že by bol pripravený investovať viac do leteckej spoločnosti.

„Aj cez rýchlo sa meniace konkurenčné prostredie a čoraz zložitejšie trhové podmienky, ktoré vážne ovplyvňujú priemysel leteckej dopravy, spoločnosť Qatar Airways neustále potvrdzuje svoj záväzok ako menšinový akcionár pokračovať v investovaní do spoločnosti,“ uviedol vo vyhlásení Qatar.

Dodali: „Spoločnosť Qatar Airways bola opäť pripravená zohrať svoju úlohu pri podpore rastu leteckej spoločnosti, ale bolo by to možné iba so záväzkom všetkých akcionárov.“

Spoločnosť Air Italy, predtým známa ako Meridiana, uviedla, že lety od utorka do 25. februára budú prevádzkovať iní dopravcovia. Peniaze za lety rezervované po tomto dátume budú vrátené. Letecká spoločnosť so sídlom na Sardínii prevádzkovala lety po celom Taliansku a do vzdialených destinácií vrátane New Yorku, Miami a Los Angeles. Ponúkala tiež priame lety z Talianska do miest v Afrike vrátane Káhiry a Lagosu.

Air Italy je poslednou zo série európskych leteckých spoločností, ktoré trpia tvrdou konkurenciou a meniacimi sa obchodnými modelmi. Spoločnosť Primera Air ukončila svoju činnosť v októbri 2018. Vo februári 2019 nemecká letecká spoločnosť Germania požiadala o bankrot a britská letecká spoločnosť Flybmi prestala lietať. Islandský letecký dopravca Wow Air nechal cestujúcich uviaznutých, keď náhle prestal fungovať o mesiac skôr.

Medzitým talianska vláda podporuje spoločnosť Alitalia, zatiaľ čo podľa agentúry Reuters očakáva, že investori spoločnosť znovu uvedú do činnosti.

Uzemnenie lietadla Boeing 737 Max zvýšilo tlak na priemysel. Air Italy mala vo svojej flotile tri lietadlá Boeing (BA) 737 Max. A koronavírus, ktorý spôsobil že desiatky dopravcov zrušilo lety do Číny, spôsobil ďalšiu neistotu vo vyhliadkach leteckého priemyslu. Menej čínskych turistov a šok globálneho hospodárstva spôsobený spomalením v Číne by zasiahli dopyt po letoch.

United Airlines, British Airways a ďalšie letecké spoločnosti pozastavia lety do Číny, kvôli šíreniu koronavírusu
Popredné letecké spoločnosti z celého svete pozastavili cestovanie do Číny a z nej, v snahe zabrániť rýchlemu šíreniu smrtiaceho koronavírusu. Informuje o tom spravodajská agentúra CNN. Čítať ďalej
29 | 01 | 2020 | Marek Molnár