Sudán súhlasí s tým, že bývalý prezident Omar al-Bashir musí čeliť súdu
11 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Sudánski vládcovia súhlasili s tým, že pomôžu Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) a vydajú všetkých obvinených, vrátane minuloročného prezidenta al-Bashira, na ktorých bol vydaný zatykač . Informuje portál BBC.


Záväzok sa ustanovil na mierovej dohode medzi sudánskou vládou a skupinami povstalcov z Darfúru (oblasť na západe Sudánu). Toto rozhodnutie pripravuje „pôdu“ na to, aby bývalého prezidenta Omara al-Bašíra poslali do Haagu, kde má čeliť obvineniam. Minuloročný prezident je obvinený z genocídy v konflikte, ktorý vypukol v Darfúre v roku 2003 a ktorý si vyžiadal 300 000 obetí.

„Spravodlivosť sa nedá dosiahnuť, ak si nebudeme liečiť rany,“ uviedol hovorca sudánskej vlády Mohammed Hassan Eltaish. „Dohodli sme sa, že každý, na koho vydali zatykače, sa objaví pred ICC. Hovorím to veľmi jasne,“ dodal.

30 000 obyvateľov Kene premenilo štadión na pohreb bývalého prezidenta Daniela arapa Moia
Približne 30 000 ľudí si prišlo uctiť pamiatku najdlhšie slúžiaceho prezidenta Kene Daniela arapa Moia na štadión v hlavnom meste, Nairobi. Informuje BBC. Čítať ďalej
11 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Bashira, ktorý odmietol uznať autoritu súdu, keď bol v apríli 2009 obvinený zo spáchania niekoľkých trestných činov odvolali z funkcie prezidenta. V roku 1989 sa dostal k vojenskému prevratu a v Sudáne vládol tvrdým režimom. Prokurátori ICC v Haagu požiadali sudánsku vládu, aby bývalého prezidenta vydali a postavili pred súd za mnohonásobnú vraždu v Darfúre. Vydali na neho zatykač na základe obvinenia z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

OSN tvrdí, že okrem tých, ktorí boli zabití v boji medzi miestnymi ozbrojenými skupinami a Bashirovými silami podporovanými vládou (napr. nechvalne známu skupinu Janjaweed) bolo počas vojny vysídlených okolo 2,5 milióna ľudí. V decembri bol Bashir odsúdený na dva roky v zariadení sociálnej reformy pre korupciu, avšak podľa sudánskeho práva nemôžu ľudia vo veku nad 70 rokov vykonávať tresty odňatia slobody. Bashir má teraz 76 rokov.

Prokurátori v Sudáne ho tiež obvinili zo zabíjania demonštrantov počas demonštrácií, ktoré viedli k jeho vyhnaniu.

Kritička umenia na veľtrhu v Mexiku omylom zničila dielo skoro za 20 000 eur!
Umelecká kritička Avelina Lésperová sa ospravedlnila za neúmyselné zničenie umeleckého diela Nimble and Sinister Tricks na prestížnom umeleckom veľtrhu v Mexiku. Informuje o tom BBC. Čítať ďalej
11 | 02 | 2020 | Timotej Dudka