Japonsko spúšťa špionážny satelit, na sledovanie Severnej Kórei
10 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Japonsko umiestnilo na obežnú dráhu nový špionážny satelit, od ktorého sa očakáva, že pomôže vláde zachytiť snímky raketových odpalísk Severnej Kórey.

Špionážny satelit bol nasadený na obežnú dráhu raketou H-IIA vypustenou v nedeľu o 10:34 hod. Z vesmírneho strediska Tanegashima v prefektúre Kagoshima. Satelit vstúpil na obežnú dráhu asi o 20 minút neskôr.

Satelit, ktorého vývoj stál 34,3 miliárd jenov, je vybavený super-digitálnym teleobjektívom. Raketu vystrelila spoločnosť Mitsubishi Heavy Industries Ltd. a Japonská agentúra pre výskum vesmíru (JAXA). Vystrelenie rakety, ktoré stálo 11 miliárd jenov, bolo pôvodne stanovené na 28. januára, bolo však oneskorené únikom dusíka, píše japantimes.co.jp

Špionážny satelit nahradí jeden zo siedmich ďalších prieskumných družíc, o ktorých sa predpokladá, že monitorujú rakety Severnej Kórey.

Japonsko prevádzkuje dva typy prieskumných satelitov - optické satelity, ktoré snímajú fotografie pomocou zariadenia podobného digitálnym fotoaparátom, a radarové satelity, ktoré dokážu snímať obrázky v tme a aj v zlých poveternostných podmienkach. Vláda v súčasnosti má v prevádzke päť radarových a dva optické satelity, pričom plánuje zvýšiť ich celkový počet na 10.

"Maximalizujeme využitie satelitu a urobíme maximum pre zaistenie bezpečnosti a krízového riadenia našej krajiny," uviedol vo vyhlásení premiér Shinzo Abe.

Do Austrálie prichádzajú dve lietadlá z Japonska, aby pomohli v boji proti požiarom
16 | 01 | 2020 | Mário Martinka