Kleptokraciu vymeníme za bláznokraciu?
09 | 02 | 2020 I Peter Bachan

Igor Matovič premiérom? Ak by sa stal Matovič premiérom, došlo by skutočne z zmene. Kleptokraciu vymeníme za bláznokraciu.


Takto to naznačuje najnovší prieskum agentúry Polis. Jeho hnutie OĽaNO nepochopiteľne predbehlo všetky opozičné strany aj nováčikov. Prieskum verejnej mienky mu predpovedá zisk až 12 percent, čo Matovičovcov dostalo na druhú priečku po vládnom Smere-SD.

Ak by sa tieto predpovede naplnili, je dosť možné, že práve Matovič by dostal poverenie zostavovať novú vládu. So Smerom totiž vládnuť dnes nechce žiadna zo štandardných politických strán. Je teda vysoko pravdepodobné, že sa zopakuje rok 2010, kedy koalíciu nezostavoval víťaz, ale druhý v poradí.

Ak by to bol skutočne Matovič, o zábavu bude postarané. Podnikateľ z Trnavy už od svojho vstupu do politiky dokazoval, že sa na neho skutočne „“ spoľahnúť. Vláde Ivety Radičovej kládol podmienky už pri zostavovaní vládneho programu. V tom čase pritom šlo o neznámeho poslanca, ktorý sa do parlamentu dostal iba vďaka Richardovi Sulíkovi a jeho ochote dať štyroch kamarátov na koniec kandidátky.

Neprešiel ani mesiac od volieb a Matovič zatúžil byť videný. Verejne vyhlásil, že mu kamarát ponúkol 20 miliónov eur, ak položí vládu Ivety Radičovej a nezahlasuje za programové vyhlásenie vlády. V momente ako nováčik pochopil, že zašiel priďaleko, jeho vyhlásenie vyvolalo politické zemetrasenie a o prípad sa začala zaujímať aj polícia, vyhlásil, že šlo o žart. Vraj si z neho kamarát iba vystrelil. Každopádne šlo o veľmi zlý vtip, ale Matoviča si vďaka nemu zapamätali ako nového poslanca už všetci.

Popularita sa predstaviteľovi Obyčajných ľudí zrejme natoľko zapáčila, že sa rozhodol vydierať novovzniknutú vládu len mesiac po jej vzniku. On a jeho traja kamaráti si začali klásť pri písaní vládneho programu podmienky. Vraj ak nezapracujú do dokumentu ich opatrenia, za program nezahlasujú. Sulík s Matovičom tak skončili na koberčeku u premiérky a šéf SaS pochopil, že má problém. Nároky ale aj výkriky Matoviča neutíchali a tak Sulík stratil trpezlivosť a so štvoricou sa osem mesiacov po voľbách rozlúčil.

Do volieb v roku 2012 šiel Matovič už ako líder vlastnej strany OĽaNO. Už predvolebnú kampaň sprevádzali jeho nezhody s vlastnými kandidátmi, ktorí ho ešte pred voľbami opustili. Odchody od Matoviča pokračovali aj po voľbách. S Matovičom spolupracovať bolo nesmierne náročné. Jeho politika mala od serióznosti ďaleko a často pripomínala divadelné predstavenia Slovenského národného divadla.

V roku 2014 zavaril šéf OĽaNO Radoslavovi Procházkovi, keď na neho vytiahol nahrávku súkromného rozhovoru. Kandidáta na prezidenta a v tom čase už zakladateľa politickej strany Sieť usvedčovala z volebnej korupcie. Celá politická scéna si uvedomila, že rozhovory s Matovičom nie sú nikdy súkromné a ich kolega je schopný použiť ich proti nim.

Najviac však Trnavčan zahviezdil, keď sa počas leta v roku 2015 postavil pred kamery a porozprával príbeh o tom, ako mu na stole pristáli dôkazy o tom, že vtedajší premiér Robert Fica má účty na Belize a na nich stovky miliónov eur. Matovičove dôkazy však nikto nikdy nevidel. A to aj napriek tomu, že sľuboval ich zverejnenie. Zrejme šlo opäť len o vtip. K téme sa Matovič už nikdy nevrátil.

Konflikty mal šéf Obyčajných ľudí s politikmi zo všetkých politických strán. Vládu s ním vylučovali aj jeho bývalí koaliční partneri z Radičovej vlády. Rozhádať sa dokázal aj so svojimi vlastnými. Jeho klub posledné volebné obdobie postupne opúšťali známe tváre ako napríklad Veronika Remišová. Matoviča kritizovali za spôsob robenia politiky. OĽaNO je podľa nich hnutie jedného muža. Matovič sa tým teda vôbec nelíši od strán akými boli HZDS, SDKÚ, či Smer.

Skúsenosť s Matovičom už Slovensko má. Podnikateľ z Trnavy priniesol do politiky kadečo, ale určite nie systémové riešenia a pomoc ľuďom. Jeho vystúpenia pôsobia skôr ako reality show. Každý, kto s ním má skúsenosť o ňom v súkromí hovorí, že je blázon. Ak by sa Matovič stal premiérom, Slovensko by sa z kleptokracie zmenilo na bláznokraciu. A to zrejme nie je tá zmena, po akej slušní ľudia volajú.

Alternatívne médiá strašia "slniečkárov"
Pomenovanie dezinformačné médium sa používa účelovo a propagandisticky Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | Peter Bachan