Objav v „horľavom ľade“ ponúka „vzrušujúcu stopu“ k potenciálnemu mimozemskému životu
09 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Vedci objavili existenciu života uzavretého v malých bublinách vo vrstvách „horľavého ľadu“, pričom ide o potenciálny prielom, ktorý by mohol odhaliť ako funguje život na iných planétach. Informuje portál Space.


Horľavý ľad sa zbjaví vtedy, keď ľad zachytí metán v jeho molekulárnej štruktúre. Medzinárodný tím vedcov študujúcich tento jav v Japonskom mori urobil prekvapivý objav života v mikroskopických bublinách.

Objav, ktorý by mohol byť prelomovým dôkazom o existencii mimozemského života vo vesmíre, bol náhodne odhalený tímom, ktorý skúmal, či horľavý ľad je zdrojom energie, ktorý emituje menej uhlíka ako iné palivá.

University of Aberdeen


Napriek neuveriteľne drsným podmienkam sú mikrohabitáty vyvinuté mikróby v malých bublinách oleja a vody nachádzajúcich sa v listoch mrazeného plynu a ľadu.

"V kombinácii s inými dôkazmi zhromaždenými kolegami, moje výsledky ukázali, že aj pri teplotách takmer pod bodom mrazu a pri extrémne vysokých tlakoch, život v ťažkých olejoch a slanej vode aj napriek tomu prosperoval a zanechal tam svoju stopu," uviedol vo vyhlásení výskumník Stephen Bowden z University Aberdeen.

"Určite nám to dáva vzrušujúcu stopu k existencii života na iných planétach," dodal Bowden.

NASA zverejnila snímky nevysvetliteľných oblakov v tvare "ružice" (FOTO)
Pozeranie sa na Zem z vesmíru môže odhaliť vzory, ktoré by ste si na povrchu nikdy nevšimli. Poslednými veľkolepými príkladmi sú tajomné oblačné formácie v tvare „ružice“, ktoré nasnímala vesmírna agentúra NASA. Informuje portál... Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | Marek Molnár