Budú konečne ženy zarábať rovnako ako muži? Riešiť to má Európska komisia
09 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Uplatnenie zásady rovnakej odmeny za rovnakú prácu žiadajú poslanci Európskeho parlamentu.


Vyzvali Európsku komisiu, aby predložila plán ako v EÚ dosiahnuť rodovú rovnosť v prípade platov a dôchodkov. Informoval o tom portál europskenoviny.sk.

Súčasný stav je taký, že celkový rozdiel medzi odmenami žien a mužov predstavuje 16%, na Slovensku až 19%. Pri dôchodkoch sú ešte priepastnejšie rozdiely: Ženy v EÚ dostávajú v priemere o 37% nižšie penzie ako muži.

Poslanci žiadajú , aby nový akčný plán obsahoval jasné ciele pre členské štáty v oblasti znižovania rozdielov v odmeňovaní žien a mužov na nasledujúcich päť rokov. Presadzujú tiež zvýšenie platovej transparentnosti, ktorá by sa vzťahovala na verejný aj súkromný sektor. Zásada rovnakej odmeny za rovnakú prácu má byť základným princípom novej európskej stratégie pre rodovú rovnosť. Parlament prijal uznesenie pomerom hlasov 493 (za), 82 (proti) a 79 (zdržalo sa hlasovania).

Poslanci europarlamentu tiež vyzvali členské štáty, aby investovali primerané prostriedky do dostupnosti predškolského vzdelávania či starostlivosti o deti a pracovných podmienok ústretových voči rodinám, ktoré by pomohli zaistiť rovnosť v oblasti pôsobenia žien na trhu práce.

Komisia plánuje predstaviť stratégiu EÚ pre rovnosť žien a mužov v marci.

Hazard so životom zverených detí. Pozrite, čo si dovolili tri učiteľky
Poriadny hazard so životom zverených detí si dovolili tri učiteľky. Čítať ďalej
09 | 02 | 2020 | Slávka Cigáňová