Vedci odhalili v blízkej galaxii mimoriadne zriedkavé „dvojité jadro“ (FOTO)
08 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Astronómovia pozorujú blízku galaxiu NGC 4490 (Cocoon Galaxy) už desaťročia, ale len nedávno odhalili, že sa v nej skrýva mimoriadne zriedkavé „dvojité jadro“. Informuje portál Science Alert.


Cocoon Galaxy, ktorá sa tak nazýva kvôli svojmu tvaru kokónu, sa nachádza približne 30 miliónov svetelných rokov od Zeme. Vedci však odhalili veľmi vzácny jav - galaxia obsahuje dve stredové jadrá. Prvý môže byť pozorovaný pomocou optických ďalekohľadov, zatiaľ čo druhý je zakrytý prachom, a preto ho možno odhaliť iba pomocou rádiových a infračervených ďalekohľadov.

WISE / SAOimageDS9 software by A. Lawrence


Ukázalo sa, že vedci pri používaní rôznych ďalekohľadov si všimli jadrá, ktoré sú nezávisle od seba. Prišli na to pri použití iného druhu ďalekohľadu, ktorý tiež využíva inú vlnovú dĺžku svetla.

Obidve jadrá majú podobnú veľkosť, hmotnosť a svietivosť. Táto dosť nezvyčajná štruktúra „dvojitého jadra“ by mohla vysvetliť, prečo je galaktický systém obklopený obrovským oblakom plynného vodíka. Vzhľadom na toto neobvyklé usporiadanie majú astronómovia podozrenie, že Cocoon Galaxy je v neskorých fázach starodávnej kolízie medzi dvoma galaxiami.

Vedci sa teraz tiež domnievajú, že také zriedkavé dvojjadrové galaxie by v skutočnosti mohli urýchliť hromadenie čiernych dier v strede niekoľkých galaxií.

Koronavírus zabil prvého Američana
Podľa amerického veľvyslanectva v Číne zomrel prvý americký občan na koronavírus. Pacient podľahol tejto chorobe v meste Wu-chan, ktoré je zároveň aj epicentrom epidémie. Informuje portál The New York Times. Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | Marek Molnár