Nemocnice žiadajú milióny eur na rast miezd lekárov a sestier
07 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Na tohoročný nárast platov lekárov a zdravotných sestier chýbajú peniaze. Nemocnice hovoria, že potrebujú dodatočných 144 miliónov eur, informoval portál hnonline.sk.


Zdravotníci majú od januára 2020 na výplatnej páske o desiatky až stovky eur viac. Základný plat im stúpol o 6,2 percenta. Nie je isté, či 144 miliónov bude dostačujúcich, má sa o presnom čísle ešte rokovať. Do apríla sa zástupcovia nemocníc a poisťovní stretnú viackrát.

Ako prvé dostali prísľub peňazí súkromné zariadenia združené v Asociácii nemocníc Slovenska. Pôjde im suma 56 miliónov eur. Zvyšok balíka má byť z rezervy štátu a pripadne univerzitným a fakultným nemocniciam. „Je na manažmentoch nemocníc, aby s verejnými peniazmi zodpovedne hospodárili,“ povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Peniaze navyše by mali pokryť nielen rast platov, ale aj zvýšené náklady, ktoré majú napríklad s rekreačnými poukazmi. „Na spôsobe prerozdelenia týchto finančných prostriedkov sa dohodli všetky zdravotné poisťovne,“ povedala po rokovaniach hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Slávka Gáborová.

NAKA zadržala osobu po prevzatí úplatku v súvislosti s kupovaním hlasov rómskych voličov
Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali na strednom Slovensku osobu pri prevzatí tisíceurového úplatku v súvislosti s blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | SITA