Slováci by sa kvôli šíreniu koronavírusu pred cestou do Číny mali zaregistrovať na stránke ministerstva
06 | 02 | 2020 I SITA
Slovenské veľvyslanectvo v Pekingu dočasne uzatvorilo pobočky externého poskytovateľa služieb spracúvajúceho žiadosti o schengenské vízum

Vzhľadom na kritický vývoj v súvislosti so šírením koronavírusu by sa Slováci pred cestou do Číny mali zaregistrovať na stránkach ministerstva zahraničných vecí. Rezort diplomacie o tom informoval na svojej webovej stránke s tým, že slovenské veľvyslanectvo v Pekingu naďalej poskytuje konzulárne služby.

MZV upozorňuje Slovákov využívajúcich komerčné letecké spojenie s medzipristátím na medzinárodnom letisku Ürümqi Diwopu International Airport, „že na mesto Ürümqi (Ujgurský autonómny región Xinjiang) sa nevzťahujú podmienky aktuálneho vízového režimu povoľujúce 72-hodinový a 144-hodinový bezvízový tranzit cez územie Čínskej ľudovej republiky”.

MIMORIADNE: Čína hlási objavnie liečby proti koronavírusu
05 | 02 | 2020 | Imrich Kovačič


Slovenské veľvyslanectvo v Pekingu dočasne uzatvorilo pobočky externého poskytovateľa služieb spracúvajúceho žiadosti o schengenské vízum. „Naďalej zabezpečuje výkon konzulárnej agendy počas konzulárnych hodín vrátane dodržiavania samostatných termínov v súvislosti s matričnou či pobytovou agendou,” informuje rezort diplomacie. Podrobnejšie informácie si Slováci môžu nájsť na stránke veľvyslanectva..

Niektorí z vedcov tvrdia, že koronavírus je biologickou zbraňou! Našli v ňom stopy HIV
V koronavíruse objavili stopy HIV. Podľa vedcov sa do neho mohli dostať aj zámerne. Vďaka vkladu zložky HIV sa tak pôvodný zvierací vírus stal pre ľudí nákazlivý a smrteľný. Štúdiu publikoval vedecký portál bioRxiv. Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | Imrich Kovačič / Redakcia HD


V prípade núdze Slováci môžu kontaktovať pohotovostný mobil Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Pekingu: +8613911792084, Generálny konzulát Slovenskej republiky v Šanghaji: +86 13641903630, Honorárny konzulát Slovenskej republiky v Hongkongu: +85224844568 či Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky: +421259785978.

Ministerstvo v stredu 5. februára vyhlásilo v súvislosti so šírením koronavírusu druhý stupeň odporúčania. To znamená, že Slováci by mali zvážiť nevyhnutnosť vycestovania do Číny. Pre provincie Hubei a Zhejiang platí tretí stupeň výstrahy zo štyroch možných, teda odporúčanie necestovať. V provincii Hubei v snahe zamedziť šíreniu koronavírusu, „boli vo viacerých mestách provincie zavedené prísne zdravotnícke kontroly, dopravné a administratívne obmedzenia a karanténa, ktoré znemožňujú bezproblémové opustenie krajiny“. Mesto Wenzhou v provincii Zhejiang je prvým uzavretým mestom mimo provincie Hubei.

Službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej Slováci nájdu na stránke https://www.mzv.sk/cestovanie_a_konzularne_info/registracia-pred-cestou-do-zahranicia.

Prípadne môžu využiť aplikáciu Svetobežka, ktorá sa dá stiahnuť pre zariadenia s IOS alebo Androidom.