Čína upravuje diagnostiku i liečbu koronavírusu
06 | 02 | 2020 I Natália Sollárová

Čínske zdravotnícke úrady naznačujú, že môže byť aj ďalší spôsob prenosu koronavírusu. Virologický inštitút vyskúšal v centre vypuknutia epidémie experimentálne liečivo. Správu priniesol South China Morning Post.


Čínske Ministerstvo zdravotníctva doplnilo svoje smernice s cieľom zlepšiť identifikáciu pacientov nakazených koronavírusom. V aktualizovanom pláne liečby, ktorý vydali v stredu, úrady upozornili, že našli stopy koronavírusu aj v stolici pacientov. Ministerstvo rozšírilo zoznam symptómov o dýchacie ťažkosti. Pridali tiež kategóriu „ľahké prípady“.


Podľa novej klasifikácie, ak ľudia vykazujú mierne príznaky ako horúčka, slabosť, kašeľ alebo dýchacie problémy, ale sú bez pľúcnej infekcie, majú byť umiestnení do karantény a tak liečení. Cieľom je zabrániť ďalšiemu prenosu ochorenia. „Niektorí pacienti vykazujú len mierne príznaky, ale stále sú infekční,“ vysvetľuje odborník ministerstva Li Xinwang, prečo vytvorili novú kategóriu. „Počet podozrivých sa tak môže zvýšiť, ale ak ich dokážeme podchytiť skôr, pomôže to kontrolovať šírenie vírusu.“

Yanzhong Huang, vedúci globálneho zdravia v Rade pre zahraničné vzťahy si myslí, že hlavným cieľom zavedenia novej kategórie je znížiť tlak na nemocnice pri prijímaní pacientov. Podľa neho je nepravdepodobné, že to povedie k ich prudkému nárastu, pretože to neovplyvní protokoly potvrdených prípadov.

Ministerstvo rovnako odporučilo pri liečbe použiť kombináciu antivirotík. Antivirotiká sa používajú pri liečbe HIV, hepatitídy a chrípky – ich cieľom je pomôcť imunitnému systému, aby zničil vírus alebo zabránil jeho množeniu. Ale u žiadneho medikamentu sa, podľa Huanga, zatiaľ nepotvrdilo, že skutočne lieči. Podľa manažéra pôsobiaceho v priemysle farmácie, ktorý nechcel byť menovaný, u miernych prípadov by sa mali zamerať predovšetkým na podporu imunity, v čom by staršie lieky mohli byť pravdepodobne užitočné. Smernice však upozorňujú na vedľajšie účinky liečiv. Nemocnice v Bangkoku, hlavnom meste Thajska a Chang-čou v provincii Če-ťiang na východe Číny zaznamenali určitý úspech pri kombinovanej liekovej terapii.

MIMORIADNE: Čína hlási objavnie liečby proti koronavírusu
05 | 02 | 2020 | Imrich Kovačič


Čína tiež požiadala o patent na použitie remdesiviru, experimentálneho liečiva vyvinutého americkou spoločnosťou Gilead Sciences. Remdesivir pôvodne vyvinuli na liečbu Eboly(vírusové ochorenie s vysokou úmrtnosťou – inak aj africká hemoragická horúčka, pozn. red.) a nie je schválený ani licencovaný nikde na svete. V Číne sa ponáhľajú s jeho skúšaním na ľuďoch, pretože sa už preukázala istá účinnosť v prípade SARS, ktorý patrí do rovnakej skupiny ako koronavírus. Stav prvého pacienta v Spojených štátoch amerických, ktorý bol nakazený koronovírusom počas návštevy rodiny vo Wu-chane, sa po remdesivire zlepšil.

Spoločnosti Gilead Sciences v piatok uviedla, že poskytla liečivo na použitie v malej skupine pacientov na založenie randomizovanej kontrolovanej štúdie, ktorá má preukázať, či je túto účinnú látku možné bezpečne a efektívne použiť na liečbu koronavírusu.

Medzi ďalšie lieky, ktoré sa testujú patrí chlorochínfosfát, 80 rokov staré liečivo proti malárii a favipiravir, čo je širokospektrálne antivirotikum.

Ľudia si na sociálnych sieťach zdieľajú rôzne správy o situácii spôsobenej koronavírusom. Mnohé z nich sú neoficiálne a niektoré o to znepokojujúcejšie. Jeden z postov priniesol záber matky a novorodenca, u ktorého bol potvrdený koronavírus 30 hodín po príchode na svet. Správu v stredu uverejnil aj New York Post.

Dieťa sa narodilo matke s koronavírusom vo Wu-chane a je doteraz najmladšou infikovanou osobou. Životné funkcie dieťaťa sú stabilné, nemá teplotu ani kašeľ, ale ťažkosti s dýchaním. Rӧntgen hrudníka preukázal znaky infekcie spolu s pečeňovými abnormalitami. Nemocnica zverejnila prípad aj ďalšieho dieťaťa, ktoré sa 13. januára takisto narodilo matke s vírusom, avšak zdravé.

Podľa čínskeho Ministerstva zdravotníctva, doteraz najstarší človek, ktorému bol diagnostikovaný koronavírus mal 90 rokov. Zo  zaznamenaných úmrtí malo asi 80 percent ľudí viac ako 60 rokov.



Niektorí z vedcov tvrdia, že koronavírus je biologickou zbraňou! Našli v ňom stopy HIV
V koronavíruse objavili stopy HIV. Podľa vedcov sa do neho mohli dostať aj zámerne. Vďaka vkladu zložky HIV sa tak pôvodný zvierací vírus stal pre ľudí nákazlivý a smrteľný. Štúdiu publikoval vedecký portál bioRxiv. Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | Imrich Kovačič / Redakcia HD