InoBat Auto získa od štátu na výskum a výrobu batériových článkov 5 mil. eur
05 | 02 | 2020 I SITA

Prostriedky budú použité na financovanie odborných kapacít a technologického transferu pre spustenie činnosti R&D centra, v prvej fáze plánuje firma investovať 100 mil. eur. Druhá fáza sa zameria na veľkokapacitnú výrobu batériových článkov, objem investície sa odhaduje na 1 mld. eur.


Spoločnosť InoBat Auto získa od štátu na podporu výskumu, vývoja a výroby batériových článkov pre elektromobilitu 5 mil. eur. V stredu o tom rozhodla vláda, keď podporila návrh Ministerstva financií SR na uvoľnenie finančných prostriedkov z kapitoly Všeobecná pokladničná správa. "InoBat Auto prináša unikátne spojenie vysoko kvalifikovaného konzultanta pre batérie a plánuje na Slovensku v rámci spomínaného projektu postaviť výskumno-vývojové centrum a pilotnú linku," uvádza sa v materiáli.

Prieskum: OĽaNO predbehlo ĽSNS, Smer ďalej padá
Exkluzívny volebný prieskum pre denník Pravda priniesol viacero prekvapení. Čítať ďalej
05 | 02 | 2020 | redakcia


Ako pritom po rokovaní kabinetu informoval minister financií Ladislav Kamenický, spoločnosť v prvej fáze preinvestuje 100 miliónov eur a vytvorí približne 150 vysoko kvalifikovaných pracovných miest. V ďalšej fáze plánuje investovať 1 miliardu eur s možnosťou vytvoriť asi 1 500 pracovných miest. "Toto sú veci, ktoré môžu pomôcť Slovensku naďalej udržiavať zamestnanosť a hospodársky rast," doplnil Kamenický.

Slovensko podľa rezortu financií ponúka dlhoročné skúsenosti v kvalite priemyselnej výroby a silnú orientáciu na automobilový priemysel. Spoločne s regiónom strednej Európy sa tak vytvárajú najlepšie podmienky pre rozvoj výroby batériových článkov. "Ekonomika Slovenska je silne závislá od automobilového priemyslu, a preto, aby nestratila konkurenčnú výhodu voči ostatným krajinám, mala by vláda SR podporiť snahy dostať výrobu batériových systémov na Slovensko," poukazuje sa v materiáli.

MIMORIADNE: Čína hlási objavnie liečby proti koronavírusu
05 | 02 | 2020 | Imrich Kovačič


Ako ďalej informovala samotná firma InoBat Auto, Slovensko má jedinečnú šancu podieľať sa na vlastnom rozvoji autobatérií a stať sa špičkou v ich výrobe. „Investícia InoBat Auto má potenciál byť výrazným prínosom pre výskum na Slovensku. Vznik R&D centra bude kľúčový aj pre automobilky pôsobiace u nás a udržanie ich zamestnanosti,“ podotkol predseda predstavenstva InoBat Auto Marián Boček. Ako dodal, podpora zo strany vlády je plne v súlade s pravidlami štátnej pomoci a nariadením Európskej komisie.

Prostriedky budú použité na financovanie odborných kapacít a technologického transferu pre spustenie činnosti R&D centra. V prvej fáze je plánom investovať 100 mil. eur do vybudovania výskumno-vývojového centra, tzv. R&D centrum a pilotnej výrobnej linky na západnom Slovensku.

Nevybuchnutá bomba z druhej svetovej vojny nájdená v centre Londýna spustila okamžitú evakuáciu
Rušná oblasť v centre Londýna je uzatvorená už druhý deň po tom, čo polícia našla ďalšiu časť nevybuchnutej bomby z druhej svetovej vojny. Ulica Dean Street v časti mesta SOHO bola zablokovaná a pracovníkom bolo oznámené aby opustili svoje... Čítať ďalej
05 | 02 | 2020 | Dominik Simon


S produkciou pilotnej linky sa ráta už v roku 2022. Druhá fáza sa zameria na veľkokapacitnú výrobu batériových článkov v objeme produkcie 10 GWh ročne. Objem investície sa odhaduje na 1 miliardu eur. Bude umiestnená na Slovensku, a to prioritne v regióne s vysokou mierou nezamestnanosti.

Financovanie projektu zabezpečí kombinácia zdrojov, a to dlhové financovanie a súkromné zdroje. Výška dlhového financovania sa v modeli odhaduje na 60 %. Pri dlhovom financovaní už InoBat Auto intenzívne komunikuje s bankovým sektorom a suverénnymi investičnými fondmi. V lete minulého roku odštartovali aj rokovania s Európskou investičnou bankou.

Tlkot „zmrznutého srdca“ Pluta ovláda počasie
Nový výskum dokazuje, že jedinečné „zmrznuté srdce“ Pluta nielen ovláda počasie, ale že ho dokonca ovplyvňuje pomocou "rytmu". Informuje portál CNN. Čítať ďalej
05 | 02 | 2020 | Marek Molnár


InoBat spolu s americkou spoločnosťou Wildcat Discovery Technologies ohlásili na Slovensku ešte koncom júla minulého roka investíciu vo výške približne 100 mil. eur. Do projektu následne vstúpil aj Matador Group, ktorý sa bude podieľať na budovaní výskumného a vývojového centra vrátane prvej slovenskej batériovej výrobnej linky.

InoBat následne koncom septembra potvrdil objednávku skladovacej jednotky energie od americkej spoločnosti ESS. Zakúpenie technológie bolo naplnením memoranda medzi InoBat a ČEZ z mája uplynulého roka. V polovici októbra zase skupina IPM v konzorciu s InoBat a Flint Hills Resources, dcérou Koch Industries, investovala 20 mil. USD do Wildcat Discovery Technologies. Túto investíciu označili kompetentní ako dôležitý míľnik pre projekt InoBat Auto.