Viac ako 500 000 ľudí vysídlených na severozápade Sýrie, násilie sa stupňuje
04 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Severozápad Sýrie je svedkom jednej z najväčších vln vysídlenia, ktoré krajina zažila v tejto deväťročnej vojne. Vládna ofenzíva prinútila v posledných dvoch mesiacoch viac ako 500 000 ľudí k presťahovaniu sa ďalej na sever.

V posledných týždňoch provládne sily podporované Ruskom vyeskalovali svoje vojenské operácie v bašte rebelov v Sýrii, v regióne Idlib. Operácie oslobodzujú skupinu dedín a niektoré veľké mestá vrátane strategického Maaretu al-Numan, píše middleeasteye.net

Od 1. decembra bolo z ich domovov vysídlených okolo 520 000 ľudí, z ktorých veľká väčšina - 80 percent - sú ženy a deti“ uviedol David Swanson, hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí.

Celé mestá boli vyprázdnené brutálnymi pozemnými ofenzívnymi a intenzívnymi leteckými útokmi. Také obrovské množstvo ľudí utieklo k tureckej hranici, že niektoré médiá nazývajú toto obdobie najväčším exodusom od začiatku vojny v roku 2011. Od začiatku vojny sa presídlila viac ako polovica predvojnovej populácie, čo je približne 20 miliónov obyvateľov. „Toto posledné vysídlenie znásobuje už tak hroznú humanitárnu situáciu keďže od konca apríla do konca augusta bolo vysídlených viac ako 400 000 ľudí, mnohí z nich viackrát,“ povedal Swanson.

Najnovšia vlna vysídlenia smerom k pohraničnej oblasti vytvára ďalší tlak na Turecko, ktoré je odhodlané zabrániť ďalšiemu hromadnému prílevu ľudí zasiahnutými vojnou, keďže už dnes v ňom žije viac ako tri milióny sýrskych utečencov.

Pohyb na sever prichádza uprostred drsnej zimy pričom severné horské oblasti Sýrie čelia teplotám pod nulou. Šéf OSN Antonio Guterres v sobotu vyzval všetky strany, aby zastavili násilie a umožnili príchod potrebnej humanitárnej pomoci. Svetová zdravotnícka organizácia v pondelok varovala, že nepriaznivé podmienky v regióne Idlib môžu viesť k prepuknutiu chorôb.

Situácia „charakterizovaná nedostatočnou možnosťou liečby, nedostatočnou hygienou, chaosom a hromadným vysídľovaním - predstavuje významné riziko prepuknutia osýpok, hnačkových chorôb ako aj ďalších chorôb,“ uviedol regionálny riaditeľ pre núdzové situácie Rick Brennan.

Iránske firmy postavia v Sýrii 30 000 bytových jednotiek
01 | 12 | 2019 | Mário Martinka