Trump ako Orbán. Migranti do USA nesmú!
04 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Rodiny v Afrike nemôžu navšíviť USA. Z nového zákazu Trumpa sú zdrvené.


Prezident Spojených štátov amerických, Donald Trump, v piatok vydal rozšírenú verziu svojho zákazu cestovania, ktorý pozastavil víza pre prisťahovalcov. Zákaz platí pre Eritrejčanov či Nigérijčanov. Ďalšími krajinami s novými obmedzeniami sú Kirgizsko, Mjanmarsko, Tanzánia a Sudán. Tento zákaz sa dotkol mnohých cestovateľov či rodín, ktorých členovia dochádzaju z Afriky do Spojených štátov, uvádza portál Reuters.com


Americký úradník pre vnútornú bezpečnosť Chad Wolf uviedol, že obmedzenia sú potrebné, pretože šesť krajín nesplnilo americké bezpečnostné štandarty. Napriek tomu hovorkyňa demokratov Snemovne reprezentantov USA, Nancy Pelosi, označila zákaz za „diskrimináciu maskovanú za politiku“.

Eritrejský otec túžiaci po objatí so svojimi štyrmi deťmi žijúcich 15 rokov v Amerike, americká žena adoptujúca nigérijské batoľa, či nigérijský muž, ktorý sa zúfalo snaží byť so svojou americkou manželkou a deťmi. Toto sú niektoré z prípadov, ktoré čakajú na to, ako ich ovplyvní rozšírenie zákazu cestovania do USA stanovené prezidentom Donaldom Trumpom.

Bývalý dlhoročný prezident Kene Daniel arap Moi zomrel
Vo veku 95 rokov zomrel v utorok v Nairobi bývalý dlhoročný kenský prezident Daniel arap Moi. Úmrtie oznámila v skorých ranných hodinách kancelária súčasného kenského prezidenta Uhurua Kenyattu, ktorej vyhlásenie prevzala tlačová agentúra... Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | TASR


Awet, narodená v Afrike požiadala agentúru Reuters, aby používala iba prezývku kvôli vyhnutiu sa represáliám voči svojej rodine. Awet utiekla v roku 2005 z Eritrei. Teraz je občanom USA. Opísala, ako tvrdo objala svoje štyri malé deti a zašepkala svojej plačúcej matke, že odchádza navždy. Opisovala ako sa tri dni skrývala pod skalami a v noci sa vyhýbala hyenám a vojakom, keď sa snažila prekročiť hranice.

Awet strávila štyri roky ako utečenec v Etiópii a Keni pred tým ako sa konečne presídlila do Spojených štátov v roku 2009. Keď mierová dohoda medzi Etiópiou a Eritreou v roku 2018 umožnila deťom bezpečne opustiť Eritreu, konečne začala dúfať, že ich znova uvidí. Awet sa celý minulý rok snažila priviesť svoje deti na rodinné víza do Spojených štátov. Neúspešne. Tento rok bola odhodlaná bojovať nadalej, avšak nový Trumpov zákon jej to prekazil. Awet povedala, že sa stále modlí, aby jedného dňa uvidela svoje deti, teraz vo vekovom rozpetí 14 - 18 rokov, v Amerike. "Ponechávam to Bohu," povedala agentúre Reuters. "Bohu a právnikovi," reagoval jej právnik Kari Scofield.

Další príbeh sa odohral v západoafrickej elektrárni v Nigérii, kde čaká 37 ročná kalifornská zamestnankyňa Lynsey Elston, aby zistila, či alebo kedy sa jej novo adoptovaná dcéra bude môcť stretnúť so zvyškom rodiny v Spojených štátoch.

Verzia zákazu cestovania v roku 2017, v ktorej sú uvedené skupiny, ktoré sa môžu kvalifikovať ako výnimky, vrátane adopcií. Rozšírený zákaz hovorí, že sa bude riadiť rovnakými stanoviskami. Systém získavania výnimiek sa však ukázal ako nepriehľadný a ťažko ovládateľný a vládna implementácia tohto procesu stále vedie súdny spor.

Pravdou však ostáva, že ani tieto príbehy nie sú výnimkami ale príkladom, aké následky a obete so sebou nesie nový rozšírený zákon Donalda Trumpa.

Meteorológovia vyhlásili výstrahu najvyššieho stupňa, Slovensko potrápi extrémny vietor
Deti v materských aj základných školách v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves majú počas dnešného dňa až do 18.00 h zákaz vychádzania, uzatvárajú sa aj cintoríny Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | TASR