Prezident Bieloruska Lukašenko oznámil, že sa 7. februára stretne s Putinom
04 | 02 | 2020 I TASR

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok oznámil, že na 7. februára má naplánované stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informovala o tom agentúra TASS.


Agentúra Interfax dodala, že medzi Bieloruskom a Ruskom zostávajú nevyriešené otázky týkajúce sa dodávok energie. Okrem toho nebola dokončená koordinácia plánov na prehĺbenie integrácie oboch krajín do zväzového štátu.

Lukašenko v utorok zopakoval, že Bielorusko chce mať s "bratským (ruským) národom" úprimný, priateľský a transparentný vzťah. Upozornil však na nesplnené sľuby Ruska spred piatich rokov, ktoré sa týkali cien ruského plynu a ropy dovážaných do Bieloruska. Uviedol tiež, že Bielorusko ako suverénna a nezávislá krajina určuje kurz svojej zahraničnej politiky. Dodal, že Rusku tým nijako neškodí.

Lukašenko tak reagoval na špekulácie, ktoré sa objavili v súvislosti s víkendovou návštevou amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea v Minsku. Počas nej Pompeo naznačil, že Bielorusko by teraz, keď sa sporí s Ruskom o cenách, mohlo dovážať lacno ropu aj zo Spojených štátov - po tom, čo ju nedávno začalo importovať z Nórska.

Rusko a Bielorusko podpísali v roku 1991 dohodu, ktorá počíta s úzkymi politickými, ekonomickými i vojenskými vzťahmi. Moskva nedávno zvýšila svoj nátlak na Minsk s tým, že Bielorusko by malo prijať užšiu ekonomickú integráciu, ak chce naďalej dostávať energetické zdroje za ruské domáce ceny. U Bielorusov to vyvolalo znepokojenie, že Rusko zvažuje územné zabratie ich krajiny.

Trump ako Orbán. Migranti do USA nesmú!
Rodiny v Afrike nemôžu navšíviť USA. Z nového zákazu Trumpa sú zdrvené. Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | Timotej Dudka