Meteorológovia vyhlásili výstrahu najvyššieho stupňa, Slovensko potrápi extrémny vietor
04 | 02 | 2020 I TASR

Deti v materských aj základných školách v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves majú počas dnešného dňa až do 18.00 h zákaz vychádzania, uzatvárajú sa aj cintoríny


Takmer na celom území SR sa môže vyskytnúť nárazový vietor, na severe dážď i možné lokálne povodne a vo vyšších polohách sneženie. Výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa v utorok týkajú celej krajiny s výnimkou južnej časti Banskobystrického kraja.

Vietor najviac potrápi Slovákov na západe, v okresoch Malacky, Pezinok a Bratislava dokonca meteorológovia vyhlásili výstrahu najvyššieho stupňa. Nárazový vietor môže v Bratislavskom kraji dosiahnuť od 11.00 do 14.00 h rýchlosť 115 kilometrov za hodinu.

Horský priechod Vernár pre kamióny uzavreli, v Tatrách husto sneží
Situáciu na cestách vo Vysokých Tatrách a v ich okolí začína komplikovať sneženie a vietor. Dispečer Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Jaroslav Štofko pre TASR uviedol, že momentálne je pre nákladné autá uzavretý horský priechod... Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | TASR

V škôlkach zákaz vychádzania

Deti v materských aj základných školách v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves majú počas dnešného dňa až do 18.00 h zákaz vychádzania. Dôvodom je avizovaný extrémne silný nárazový vietor.

"Vzhľadom na predpoveď a riziká, ktoré môžu pri silnom nárazovom vetre hroziť, som kontaktovala všetkých riaditeľov našich škôl a predškolských zariadení a požiadala ich, aby sa učitelia a vychovávatelia s deťmi počas dňa nepohybovali mimo bezpečných priestorov škôl a škôlok," informovala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Pre celý Trenčiansky kraj platia výstrahy pred povodňami
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy pred povodňami vo všetkých okresoch Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Výstrahy platia do utorka do 18.00 h. Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | TASR

V Bratislave uzatvárajú cintoríny

Hrozba víchrice, ktorá môže dosiahnuť až 115 km/h, núti zatvárať aj pietne miesta v hlavnom meste. Preventívne uzatvorenie cintorínov z dôvodu bezpečnosti potvrdil pre TASR Boris Šramko, riaditeľ spoločnosti Marianum - Pohrebníctvo mesta Bratislavy.

"Už sme boli nútení uzatvoriť areál Krematória i cintorín v Slávičom údolí, postupne, podľa lokalít, príde k uzatvoreniu ďalších miest," spresnil Šramko pre TASR.
V Tatrách vietor až 180km/h

Najvyššiu výstrahu vydal SHMÚ aj pred vetrom na horách pre oblasť Vysokých a Nízkych Tatier, na hrebeňoch môže byť rýchlosť vetra v nárazoch až 180 km/h.

V Žilinskom, Banskosbystrickom i v časti Trenčianskeho kraja trvá do utorkového poludnia výstraha pred dažďom, v okresoch Žilinského a Trenčianskeho kraja je vyhlásená aj hydrologická výstraha pred povodňami z trvalého dažďa - najviac ohrozený je okres Prievidza, pre ktorý vydal SHMÚ na utorkové predpoludnie hydrologickú výstrahu 2. stupňa.

Šíri sa rýchlo a ľahko. Z čínskeho koronavírusu bude pandémia, zhodujú sa vedci
Stále viac vedcov sa zhoduje, že z epidémie nového koronavírusu, ktorý pochádza z Číny, sa pravdepodobne stane pandémia. Čítať ďalej
04 | 02 | 2020


V severných okresoch v utorok nasneží, meteorológovia očakávajú počas dňa od 10 do 20 centimetrov čerstvého snehu, v Tatrách, na Horehroní, Orave i Kysuciach to môže byť až 30 cm. V rovnakých regiónoch, ale i Turci a Liptove a na hornom Spiši sa môžu od popoludnia tvoriť na cestách snehové jazyky a záveje.