Marian K. odmietol psychologické skúmanie, Lipšic ho chce vyšetriť
04 | 02 | 2020 I TASR

Možnosť resocializácie Mariana K. obžalovaného v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka je podľa znalca limitovaná. Vyplýva to z posudku, ktorý pred senátom Špecializovaného trestného súdu čítal v utorok prokurátor.


Znaleckému skúmaniu ho však psychológ Anton Heretik nepodrobil, keďže ho obžalovaný odmietol. Pojednávanie bolo prerušené do štvrtka (6. 2.).

Odmietnutie skúmania Marian K. odôvodnil tým, že ho mal robiť práve Heretik. Spolupodieľal sa na produkcii dokumentárneho cyklu s bývalým príslušníkom SIS a niekdajším novinárom Petrom Tóthom. Marian K. tvrdí, že obaja majú veľmi dobrý vzťah. Tóth voči nemu svedčí vo viacerých konaniach.

Predseda SNS sa ospravedlnil prezidentke. Žiada ju o stretnutie k Istanbulskému dohovoru
Predseda Národnej rady SR a národniarov Andrej Danko (SNS) sa ospravedlnil prezidentke Zuzane Čaputovej. Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | SITA


Podľa splnomocnenca Kuciakovcov Daniela Lipšica by mal súd nechať Mariana K. vyšetriť. Psychologický posudok treba na to, aby mohol byť v prípade odsúdenia uložený doživotný trest. „Domnievame sa, že samotný fakt odmietania klinických vyšetrení ešte nemôže znamenať, že sa obžalovaný automaticky vyhne doživotnému trestu,“ uviedol. Preto aj navrhuje skúmanie duševného stavu dodatočne.

Vo štvrtok bude hlavné pojednávanie pokračovať výsluchom znalcov z Europolu a Národnej kriminálnej agentúry. Prokurátor v tejto súvislosti navrhol vylúčenie verejnosti, aby sa nedozvedela o postupoch pri vyšetrovaní kybernetických trestných činov. Obhajcovia obžalovaných aj splnomocnenci poškodených súhlasili. Súd sa zatiaľ nevyjadril.

"U viacerých obžalovaných v kauze Kuciak sú splnené podmienky na doživotný trest", tvrdí Lipšic
U viacerých obžalovaných v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka sú splnené podmienky na udelenie doživotného trestu odňatia slobody. Po výsluchu znalcov pred senátom Špecializovaného trestného súdu to skonštatoval splnomocnenec manželov Kuciakovcov... Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | TASR


Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Z vraždy novinára a jeho snúbenice sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za ňu právoplatne odsúdený. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian K., sprostredkovateľka Alena Zs. a jeden z vykonávateľov Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine.

Krajský súd v Košiciach potvrdil odškodnenie pre nezákonne sterilizovanú Rómku
Krajský súd v Košiciach právoplatne potvrdil odškodnenie pre nezákonne sterilizovanú rómsku ženu v plnej požadovanej sume vyše 16 000 eur. Poškodená žena bola sterilizovaná bez poskytnutia informovaného súhlasu v roku 1999 v krompašskej nemocnici.... Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | SITA